500 g hrubá mouka,
3 lžíce loupané slunečnicové semínko
1 ks pečivo (houska)
1 vejce
1 kostka droždí
sůl
cukr
Do mísy dáme vlažnou vodu, rozdrobíme droždí, přidáme vejce, sůl a špetku cukru. Poté přisypáváme směs hrubé mouky a slunečnicového semínka. Zamícháme těsto a propracujeme. Do připraveného těsta přidáme pečivo nakrájené na kostky (mírně ztvrdlé rohlíky z předchozího dne).
Z těsta vytvarujeme šišky přiměřené velikosti, necháme vykynout a vaříme 20 až 25 minut v osolené vodě. Přesná doba varu závisí na velikosti šišek. Otestovat dostatečné uvaření je možné špejlí, kterou do knedlíku zapíchneme. Knedlík nesmí lepit.
Tento knedlík představuje velmi zajímavou méně obvyklou přílohu. Vynikající je ke zvěřině nebo k tmavému drůbežímu masu připravenému na sladko. U nás byl ke staročeským roštěnkám místo brambor.
Další z Lázničkových receptů vyzkoušela Jana Macůrková
To zírám co Láznička nacpe do knedlíků.
Asi budou trochu vrtat mezi zubama?
Takové nevídané neslýchané překvápko . I ty jeden Lázničko 😆
kdyby tam pokrájel tvrdej strouihací perník, tak neřeknu,ale slunečnicová semínka? By mne s tím drahý hnal až na dvorek a na Beaveru by mne vyváleli v dehtu a peří…
No, nevím. Do knedlíků nedávám vodu, ale mlíko, a taky olej, a ta semínka by mi doma neprošla ani do chleba, byla bych na to sama 🙁
Já do obyčejných knedlíků vodu, do „blbounů“ – kynutých ovocných- mléko. Tuk do žádných. Semínka ve chlebě milujeme oba, ale v knedlíkách jsem neměla ráda ani burizony (tchýně dělávala z prášku s burizonama- snědla jsem jen ze slušnosti.
Měla jsem loupanou slunečnici – sežpapali mi ji dřív, než jsem řekla, že je na chleba… Tak budou hrnčekový jako vždycky…