1 l plnotučné mléko
(čerstvé, ne z krabice)
1 lžíce cukru (podle chuti)
2 lžíce živého jogurtu
ovoce nebo džem
Mléko zahřejeme na cca 40 °C. Smícháme s cukrem a živým jogurtem.
Necháme v teple stát cca 12 hodin. Po této době nevznikle klasický hustý jogurt, ale řidší jogurtové mléko.
Vychladíme, přidáme podle chuti ovoce (ovocnou dřeň) nebo džem, a promícháme.
Příloha – čestvá houska nebo krajíc měkkého chleba.
Snídani nebo svačinu připravila Jana Macůrková.
Tohle jsem dělávala, když byl syn malej – měl ty jogurtový nápoje moc rád.
Kdysi jsem dělala domácí jogurty skoro pořád, ale toto mě nenapadlo. Tak zkusím. Podmáslí, kefír apod. mám ráda, toto bude určitě taky dobré.
V dobách přísunu mléka přímo od krav jsem často nechala část mimo chladničku (někdy se zdrclo při bouřce i v ní) a to pak dítka vyžadovala „koktejl z kyšky“. Občas byly boje, když jsem chtěla udělat tvaroh. Jenže kde dneska vzít neodtučněné, ani jinak neupravované mléko? V okolí o čtyřnohé krávě nevím 😕😎
Já také dělávala domácí jogurty, a chutnaly, ale to bylo za socíku 🙂🙂🙂
Dají se udělat i dnes, ale chce to mléko z farmy. Jo, prodraží se to, ale co dneska ne 🙁
Chuť by byla, džem taky, ale to mléko!!