kachní vnitřnosti
odřezky kachního masa
nebo kachní krky
kousek kachního sádla
zelenina do polévky
sůl
pepř
polévkové nudle
na noky: kachní jatýrka
strouhanka. vejce, pepř, sůl
Zeleninu a kachní vnitřnosti dáme vařit asi na 3/4 hodiny, vodu osolíme.
Vývar přecedíme, pevnější zeleninu nakrájíme a vrátíme do polévky.
Maso obereme od kostí (krky), žaludek a srdíčko nakrájíme na kousky a rovněž vrátíme do polévky.
Přidáme uvařené nudle (vaříme zvlášť, aby polévka nebyla kalná) a přidáme
nočky nebo knedlíčky z jatýrek.
Játra, strouhanku, a vejce rozmixujeme. Do směsi přidáme sůl a pepř, pak promícháme. Začneme dělat kuličky, které můžeme dávat ihned vařící se polévky. Knedlíček se vaří 4 až 5 minut.
Pozn.: moje maminka měla kuchařku, kde se doporučovalo vyprat kachní a husí střívka a do kaldounu je dát vyvařit. V některých kuchařkách to najdete i dnes.
Vařila Jana Macůrková
Kaldoun vždycky dělám s máslovou jíškou, širokými nudlemi, knedlíčky žemlové a zeleninu čerstvou osmaženou na másle. A vždycky koření – do vývaru klasiku pepř a nové koření, do hotové polévky muškát a navrch petrželku. Tohle je dietní verze, ale warum nicht?
tohle je kachní vývar se zeleninou a knedlíčky..kaldon je něco jiného..nebo to je také krajové a co rodina,to recept?
Nejen co rodina, neexistuje „pravý“ recept na kaldoun. Například v polabském kaldounu drůbky nenajdeš, protože se dělá z králíka a králičí droby se tu vyskytnou až v podobě játrových knedlíčků.
Do husího kaldounu se po Martinu dávají i zbytky pečený husy.
Někde se dává i smetana.
U nás se kaldoun zase dělal s jíškou a žemlovými knedlíčky. Ochucený muškátovým květem