Bramborové těsto jako na švestkové knedlíky, bryndza, kysaná smetana, čerstvý nebo sterilovaný kopr, slanina
Bramborové těsto si každý udělá tak, jak je zvyklý. Já z ve slupce uvařených, najemno nastrouhaných brambor, polohrubé mouky, 1 vejce a soli. Z brambor odložit trochu stranou, potřebujeme do náplně.
Náplň: bryndza, trocha nastrouhaných brambor, kopr, kysaná smetana – vše smíchat do hladké konzistence, poměr surovin od voka a podle chuti.
Těsto rozválíme na 3 – 4 mm tenký plát, vykrajovat kolečka ca o velikosti dlaně. Doprostřed dát tolik náplně, aby šlo vyformovat piroh (přeložit na polovinu, okraje pevně přimáčknout vidličkou, nebo prstama, nebo použít tzv. ‚‚udělátor‘‘, viz foto). Vařit 8 – 10 min v osolené vodě. Po vyndání lehce potřít tukem z vypražené, na kostky nakrájené slaninky. Pokud mi zbyla náplň, zlehka ji přimíchám mezi pirohy. Podáváme s kopcem kysané smetany a posypané vypraženou slaninkou.
Jelikož tady bryndza není k dostání, nastoupila improvizace (viz foto): místo bryndzovo-bramborové náplně jsem použila riccotu smíchanou se zeleným pestem (Barilla alla Genovese) a solí, což dodalo celému jídlu italský nádech. Tím pádem jsem místo kysané smetany a slaniny podávala polité propuštěným máslem a posypané strouhaným grana padanem.
Plnit možno podle fantazie a chuti (já taky čerstvým ochuceným sýrem typu Philadelpia, Buko a spol. – ty pak míchám s bramborama, smetanu již nepřidávám, sýr je řídší než bryndza). Možné jsou i sladké varianty (např. s ořechovou náplní, polité rozpuštěnou čokoládou).
Pro extra nezdravou a hodně žravou variantu se mohou pirohy pomalu smažit do zlato-hněda v horkém oleji.
Receptem nás rozmazluje: Henriet13
Tyhle tvořítka mám tři, každé v jiné velikosti. Takže pirohy, pelmeně, žabí huby (cukroví)
i masové taštičky, vše tvořím jimi. Koupila jsem to kdysi na Zahradě Čech za pár kaček
Jo, taky je mám 3. Už ani nevím, odkud. Ale používám je málo, pirohy dělám ručně, přijde mi, že pak líp drží.
Tak mně to přijde naopak – vykrojím obráceným tvořítkem, kolečko jde přesně na něj položit, dám kousek náplně, stisknu, seškrábnu přebytečné těsto a drží. Jediný problém je v tom, vyzkoušet si množství náplně – když dáš moc, tak se otvírají.
To je zrovna ten problém, já mám ráda, když jsou pirohy takový macatý, ne jenom poklechtaný náplní
Tohle musí být dobré, zkusím při nejbližší příležitosti. A uměla bych si to představit plněné povidly, sypané perníkem nebo mákem, polité máslíčkem ??.
Dnes ovšem rozmazlím rodinu kotlem svíčkové na smetaně pěkně ozdobené doma zavařenými brusinkami a s knedlíčkem.
Dobrá kombinace? já bych měnila za tu svíčkovou???
Páni, jak si mám udržet alespoň přibližně svoji váhu, jedna delikatesa vedle druhé, pirožky – jakékoliv, svíčková, bůček … jak si mám vybrat. I když dnes mám zrovna vybráno, u nás jsou řízkové hody, tak s kamarádkou jdeme ochutnat.