(296) Bryndzové pirohy

Bramborové těsto jako na švestkové knedlíky, bryndza, kysaná smetana, čerstvý nebo sterilovaný kopr, slanina

Bramborové těsto si každý udělá tak, jak je zvyklý. Já z ve slupce uvařených, najemno nastrouhaných brambor, polohrubé mouky, 1 vejce a soli. Z brambor odložit trochu stranou, potřebujeme do náplně.

Náplň: bryndza, trocha nastrouhaných brambor, kopr, kysaná smetana – vše smíchat do hladké konzistence, poměr surovin od voka a podle chuti.

Těsto rozválíme na 3 – 4 mm tenký plát, vykrajovat kolečka ca o velikosti dlaně. Doprostřed dát tolik náplně, aby šlo vyformovat piroh (přeložit na polovinu, okraje pevně přimáčknout vidličkou, nebo prstama, nebo použít tzv. ‚‚udělátor‘‘, viz foto). Vařit 8 – 10 min v osolené vodě. Po vyndání lehce potřít tukem z vypražené, na kostky nakrájené slaninky. Pokud mi zbyla náplň, zlehka ji přimíchám mezi pirohy. Podáváme s kopcem kysané smetany a posypané vypraženou slaninkou.

Jelikož tady bryndza není k dostání, nastoupila improvizace (viz foto): místo bryndzovo-bramborové náplně jsem použila riccotu smíchanou se zeleným pestem (Barilla alla Genovese) a solí, což dodalo celému jídlu italský nádech. Tím pádem jsem místo kysané smetany a slaniny podávala polité propuštěným máslem a posypané strouhaným grana padanem.

Plnit možno podle fantazie a chuti (já taky čerstvým ochuceným sýrem typu Philadelpia, Buko a spol. – ty pak míchám s bramborama, smetanu již nepřidávám, sýr je řídší než bryndza). Možné jsou i sladké varianty (např. s ořechovou náplní, polité rozpuštěnou čokoládou).

Pro extra nezdravou a hodně žravou variantu se mohou pirohy pomalu smažit do zlato-hněda v horkém oleji.

Receptem nás rozmazluje: Henriet13

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: (296) Bryndzové pirohy

  1. Jana Macůrková napsal:

    Tyhle tvořítka mám tři, každé v jiné velikosti. Takže pirohy, pelmeně, žabí huby (cukroví)
    i masové taštičky, vše tvořím jimi. Koupila jsem to kdysi na Zahradě Čech za pár kaček

  2. Devětapadesátka napsal:

    Tohle musí být dobré, zkusím při nejbližší příležitosti. A uměla bych si to představit plněné povidly, sypané perníkem nebo mákem, polité máslíčkem ??.
    Dnes ovšem rozmazlím rodinu kotlem svíčkové na smetaně pěkně ozdobené doma zavařenými brusinkami a s knedlíčkem.

  3. Jiřina napsal:

    Páni, jak si mám udržet alespoň přibližně svoji váhu, jedna delikatesa vedle druhé, pirožky – jakékoliv, svíčková, bůček … jak si mám vybrat. I když dnes mám zrovna vybráno, u nás jsou řízkové hody, tak s kamarádkou jdeme ochutnat.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..