(2962) Chodský koláč

500 hladká mouka
120 g tuk
100 g moučkový cukr
20 g droždí
0,25 l mléko
citronová kůra a trochu šťávy
2 ks žloutek
1 ks bílek

maková náplň
tvarohová náplň
ořechová náplň
povidla
(drobenka)

Připravíme si kvásek – droždí, lžíci cukru a mouky, trochu mléka. Do mísy prosejeme mouku, přidáme kvásek, tuk, sůl, zbytek cukru a mléka, citronovou kůru a štávu, žloutky.
Zaděláme vláčné těsto a dáme kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 8 dílků a vyválíme koláče, okraje musí být nepatrně zvýšené.
Na těsto rozetřeme tvaroh smíchaný s cukrem a citronovou kůrou. Pokud je tvaroh tužší, přidáme trochu mléka.
Zdobíme libovolně makovou nebo povidlovou nádivkou (doporučuji používat cukrářský sáček s ozdobnou koncovkou), potřeme okraje bílkem a dáme péct do vyhřáté trouby na 180-210 °C asi 20 minut.
Pozn.: viděla jsem péci v televizi, tam dokonce lehce sypaly koláč drobenkou, ale je škoda, pokud se vám povede zdobení (každý koláč byl jinak vyzdobený) to zdobení zakrýt právě drobenkou.

Pekla Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

6 komentářů: (2962) Chodský koláč

  1. a.rena napsal:

    Pěknou práci odvedla Jana. Já tu trpělivost nemám, ale koláč s tvarohem bych si dala.
    Když už jsme u kynutého těsta: na buchty používám zásadně polohrubou mouku, i když pekaři tvrdí, že má být hladká. Je to asi o zvyku (babička, mamka i tchýně vždy polo) a mám pocit, že není těsto tak hutné. Tuk sádlo (opět všechny tři), to zůstanou buchty dlouho vláčné. A nedělám kvásek. Buď kvasnice rozdrobím, sypnu cukrem a za chviličku rozmíchám na kašičku, naleju mléko a přidám vše ostatní. A nebo kvasnice do mléka jen rozdrobím a přidám vše ostatní. Funguje to skvěle, ještě se mi nestalo, že by těsto nevykynulo.
    A ještě tvarohový koláč. Máme rádi obdobu chodského – těsto natáhnu na plech, potřu tvarohovou nádivkou (vaničkový tvaroh) a posypu posypkou, kdy (hrubou) mouku nahradím strouhaným perníkem a přidám méně cukru. A ještě lepší než tvarohové jednotlivé buchty je natáhnout těsto na plech, natřít ochucený tvaroh (to používám vaničkový), přiklopit druhým plátem těsta, potřít vajíčkem a posypat posypkou. Když budete chtít být rozmařilí, na horní plát nadělejte hromádky z povidel tak, aby pak na každém řezu byla hromádka.

  2. lakysa22 napsal:

    Já taky z polohrubé, v kuchatce bylo varování, že u haladké se musí hlídat, aby nepřekynulo. Ty dopsisní koláče vypadají zajímavě😋

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..