1 mrkev
jedna petržel
kousek celeru
listová petrželka
máslo
sůl
Zeleninu nastrouháme nahrubo.
Na pánvi rozehřejeme máslo, zeleninu na ní opražíme, přidáme sůl.
Zalijeme vařící vodou a necháme asi 10 minut vařit.
Do hotové polévky přidáme zelenou petrželku a na talíři hotové krupicové noky (viz recept 2961).
Připravila Jana Macůrková
Tak přesně takovou polévku, jen bez noků, jsem kdysi dělala bejvalýmu poránu jako vyprošťovací. 🙂
Mám ráda takovéto zahoustlé zeleninové polévky,jen místo noků,někdy,dám krupičku a vajíčko,nebo ty nočky udělám přes síto na halušky,mám na ni teď chuť….
Takovou má rád vnouček, říká jí „kapánková“, jen té zezleniny je tam trochu víc..
Taky bych si dala.Jsem polévková.S kapanim nebo noky jsou fajn.
U nás doma v ní plaval ještě kmín a ten já nespolknu. Tak teď dělám bez něj, nebo dám drcenej, je to taková rychlovka.
Jak mám teď období, ve kterém vařím jen z věcí, které byly běžně k dispozici na venkově před sto a více lety, je tahle polívka přesně ono. A i když už petržel leze ze země, u nás je doba plevelová a tak zelený tam budou popence, husí nohy a podobná botanická havěť.
Takovou polévku máme moc rádi, někdy dávám nočky, někdy zahustím červenou čočkou, ale na másle zeleninu opražím vždycky. Taky jí říkáme kapánková…
Už dlouho nebyla. Husté zeleninové mám ráda.
Do podobných polívek dělávám takové krupicové „drcky“ – na kousku másla lehce opražit krupici dozlatova – na jedno vejce cca hrst – zalít rozšlehaným vejcem a nechat jen zdrcnout, případně oddělit menší kousky. Krátce povařit.
Taky dělávám. Já mám ráda tvrdé noky – drcky. Taky se to u nás říká.