(2974) “Bramborová jíška” VZK 1292

brambory
slanina
hladká mouka

Na vyškvařené kostičky slaniny se dá jen lehce mouka a někdo dokonce tuto řídkou jíšku zalije vodou z povařených brambor, ta už je slaná a s kmínem, na to pozor. Jakmile se zavaří, přidají se dvě větší nastrouhané brambory a důkladně povaří. Některé rodiny nehlídají a nemíchají, nechají jen bublat a na dně se tak vytvoří škraloup podobný bramboráku, o který se posléze strhne bitva, kdo si může hrnec “vyškrábat” a sníst. Jen to nesmí být připálené moc…
Tato povařená hmota (já dbám, aby tam mouka byla opravdu symbolicky a aby tam bylo i dost sádla a té vyškvařené slaniny) se spojí s povařeným zelím. Jedno jestli hlávkovým nebo kysaným. Takto zelí vařila moje babička i maminka a já někdy taky. Jen tu řídkou jíšku zalévám vodou (ne vodou slitou z vařených brambor).

Do komentářů přidala Věra.M

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

13 komentářů: (2974) “Bramborová jíška” VZK 1292

  1. jarybarka napsal:

    Zelí zahušťuji syrovou na jemno strouhanou bramborou.Tu vmíchám do již uvařeného zelí a nechám přejít varem.
    Jednoduché.

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    Dělám jíšku cibulovou, recept někdy příště. Do omáček, do polévek …

  3. sharka.68 napsal:

    tohle jsem četla v nějaký knížce..ale tam to neměli jako jíšku,ale jako takovou bramborovou drobenku do polívky nebo to zalili mlíkem a měli to jako hustou polívku..jen si vzpomenout,v které to bylo….

  4. Vera M. napsal:

    Tady se fakt zelí zahušťuje takto…. ani nevím, jak se potom zelí říká – moravské?
    Babičky, mamka , vlastně všichni z okolí .
    Jednoduché to teda vůbec není, Evi

  5. Jiřina napsal:

    Moje babička i maminka vždy zahušťovaly zelí jíškou a já jsem to tak taky dělala celá léta. Až se moje dcera vdala a byla jednou u mne doma na obědě, zrovna bylo zelí, tak prohlásila, že zelí je nějak „ublemtané“, ona že zelí nezahušťuje vůbec. Tak jsem to vyzkoušela a už hodně dlouho nezahušťuji, ale jablko dávám vždycky. Zato nakonec do hotového zelí dávám hodně smažené cibulky. Každá máme jiný zvyk.

  6. lakysa22 napsal:

    U nás doma se zelí jen zapráßilo moukou – prý české, moravské jíškou. Já nezahušťuju vůbec.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..