(298) Chinois – francouzský koláč

těsto:

400g hladké mouky
50 g cukru
90 g másla
100 ml mléka
15 g droždí
2 vejce
špetka soli

Ve vlažném mléce s trochou cukru necháme vzejít kvásek, v míse promícháme sypké suroviny, přidáme změklé máslo, vejce a kvásek a zaděláme hladké těsto, které necháme vykynout na teplém místě.

Krém:

3 žloutky
500 ml mléko
50 g hladká mouka
100 g cukru
1 vanilkový lusk (nebo víc)

Do mléka vyškrábeme semínka z vanilkového lusku a spolu s luskem a cukrem dáme vařit. Lusk potom vyndáme. Do vroucího mléka nasypeme hladkou mouku a za stálého šlehání necháme zhoustnout. Krém odstavíme a necháme vychladnout, občas zamícháme. Do vlažného krému přidáme žloutky – ne dřív, aby se nesrazily.

Rozinky, Rum, Mandle

Vykynuté rozdělíme na 2 části – z jedné vyválíme tenkou placku, kterou dáme na dno dortové formy vyložené pečícím papírem. Z druhé části vyválíme placku, kterou potřeme vanilkovým krémem a posypeme rozinkami namočenými v rumu (čím déle namočené, tím líp, ideálně přes noc). Srolujeme závin, který rozkrájíme na kusy cca 5 – 7 cm (podle výšky formy) a ty pokládáme do formy – ideálně od středu ke krajům a ne úplně k sobě, klidně mezi jednotlivými kusy nechte mezeru. Necháme ještě cca 20 min. vykynout, svrchu potřeme bílkem ev. posypeme plátkovými mandlemi a dáme péct do rozehřáté trouby na 180 °C asi na 20 minut dozlatova až se těsto přestane lepit na špejli.

Chutě nám dělala: Eliška M.

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

12 komentářů: (298) Chinois – francouzský koláč

  1. rebelkabella napsal:

    Mňam! Tedy to vypadá báječně!

  2. Devětapadesátka napsal:

    No to vypadá přímo k sežrání ?. Včera skončily prázdniny, všichni odjeli, lednice vymetená, ale na tohle suroviny ještě mám. Takže bude odpoledne ke kafíčku. Díky, Eliško!? y

  3. jarybarka napsal:

    Pěkný.Móc pěkný.A Devětapadesátka ho dokonce upeče hned….zajedu na kafíčko
    ☕?

  4. Devětapadesátka napsal:

    No, tak jsem to dopatlala. Doslova. Nevím, jestli se někde stala chyba, dělala jsem přesně podle postupu, ale krém je poměrně řídký a při krájení rolády dost vylejzá. Uvidím, co z toho vzejde. Jsem dost otrávená, protože je to dost pracné a nevypadá to nijak vábně.

  5. BOYE napsal:

    Jak říká Jarybarka: Občas se něco nepovede. Mně se tedy dneska povedlo obojí. Knedlíky i chleba. Jen jsem tak nějak trošku vyměnila těsta. A kdybyste, dámy, věděly, jak dlouho mi trvalo, než jsem záhadu podivných výsledků vyřešila… 🙂
    Tak já prohlašuju, že nejmíň tejden s kynutým nekamarádim. Ze mě si nikdo šoufky dělat nebude. Ani kdyby ten koláč se v troubě měnil na ryzí zlato!

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..