těsto:
400g hladké mouky
50 g cukru
90 g másla
100 ml mléka
15 g droždí
2 vejce
špetka soli
Ve vlažném mléce s trochou cukru necháme vzejít kvásek, v míse promícháme sypké suroviny, přidáme změklé máslo, vejce a kvásek a zaděláme hladké těsto, které necháme vykynout na teplém místě.
Krém:
3 žloutky
500 ml mléko
50 g hladká mouka
100 g cukru
1 vanilkový lusk (nebo víc)
Do mléka vyškrábeme semínka z vanilkového lusku a spolu s luskem a cukrem dáme vařit. Lusk potom vyndáme. Do vroucího mléka nasypeme hladkou mouku a za stálého šlehání necháme zhoustnout. Krém odstavíme a necháme vychladnout, občas zamícháme. Do vlažného krému přidáme žloutky – ne dřív, aby se nesrazily.
Rozinky, Rum, Mandle
Vykynuté rozdělíme na 2 části – z jedné vyválíme tenkou placku, kterou dáme na dno dortové formy vyložené pečícím papírem. Z druhé části vyválíme placku, kterou potřeme vanilkovým krémem a posypeme rozinkami namočenými v rumu (čím déle namočené, tím líp, ideálně přes noc). Srolujeme závin, který rozkrájíme na kusy cca 5 – 7 cm (podle výšky formy) a ty pokládáme do formy – ideálně od středu ke krajům a ne úplně k sobě, klidně mezi jednotlivými kusy nechte mezeru. Necháme ještě cca 20 min. vykynout, svrchu potřeme bílkem ev. posypeme plátkovými mandlemi a dáme péct do rozehřáté trouby na 180 °C asi na 20 minut dozlatova až se těsto přestane lepit na špejli.
Chutě nám dělala: Eliška M.
Mňam! Tedy to vypadá báječně!
No to vypadá přímo k sežrání ?. Včera skončily prázdniny, všichni odjeli, lednice vymetená, ale na tohle suroviny ještě mám. Takže bude odpoledne ke kafíčku. Díky, Eliško!? y
Pěkný.Móc pěkný.A Devětapadesátka ho dokonce upeče hned….zajedu na kafíčko
☕?
Jarybarko, klíďo píďo ?
Asi to budu mít kapku z ruky tak půjdu ven s pejskem a pak si dám kafe bez zákusků.
Ale díky já vím že u vás bych si pochutnala a Paní Eliška poslala krásný recept.
Tak hurá do lesa konečňě přestalo pršet.
Jarybarko, nejsem si teď jistá, že bych Vás pozvala – viz popis níže ?
No, tak jsem to dopatlala. Doslova. Nevím, jestli se někde stala chyba, dělala jsem přesně podle postupu, ale krém je poměrně řídký a při krájení rolády dost vylejzá. Uvidím, co z toho vzejde. Jsem dost otrávená, protože je to dost pracné a nevypadá to nijak vábně.
Ajaj. no já taky nicmoc. Zmokli jsme pěkně. Ale to bude dobrý.
Občas se něco nepovede. ???
Tak nakonec to není tak hrozný, jak to vypadalo. Upekla jsem, ochutnala, je to jako peříčko ?
Jak říká Jarybarka: Občas se něco nepovede. Mně se tedy dneska povedlo obojí. Knedlíky i chleba. Jen jsem tak nějak trošku vyměnila těsta. A kdybyste, dámy, věděly, jak dlouho mi trvalo, než jsem záhadu podivných výsledků vyřešila… 🙂
Tak já prohlašuju, že nejmíň tejden s kynutým nekamarádim. Ze mě si nikdo šoufky dělat nebude. Ani kdyby ten koláč se v troubě měnil na ryzí zlato!
Jo, jo, vařený chleba, pečený knedlík, zajímavá to kombinace. Jestlipak pošleš fotky a recept?
To já znám, než jsem vychytala mouchy u pečení chleba, tak to trvalo… a prvý pokus kváskového letěl obloukem do koše.☹️ Tímhle bych prosila, kdo má recept na kváskový chleba, ať pošle? kvásek mám, ale odvahu na nový chleba ne?