3 – 4 bílky
200 g tvrdý sýr (gouda 45 %)
100 g vařené brambory
sůl (s tou opatrně podle slanosti sýra)
grilovací koření (potom nedáváme sůl)
jemná strouhanka
Z bílků a špetky soli ušleháme velmi tuhý sníh. Přidáme najemno nastouhaný sýr a nastrouhané brambory, dosolíme nebo přidáme grilovací koření.
Z hmoty lžičkou vykrajujeme hrudky, které obalujeme v jemné strouhance, dotvarujeme na koule a smažíme ve vyšší vrstvě oleje – ideální je fritéza na vysoký stupeň teploty.
Koule ve chviličce vyplavou, sníh je dělá lehounkými a smažené jsou tak za 3 – 4 minuty.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Na sýrové kuličky si pamatuji tak 25 – 30 let zpátky, kdy se z Německa začaly vozit fritézy a v nich se smažily hlavně hranolky a ryby. A někdy tehdy přišla švagrová s receptem na sýrové kuličky, trochu jiné, ale také velmi dobré. Na 20 dkg strouhaného sýra se přidalo jedno celé vejce, promíchalo, pak se tvořily kuličky, které se obalily ve strouhance. No a pak už jen usmažit. Byl to v podstatě obalovaný sýr, jen byla výhoda, že kuličky se vždy povedly a sýr z nich nevytekl.
To já jsem taky ve svém prvním friťáku kdysi zkoušela nějaký recept na sýrové kuličky a po vyndání koše z oleje tam nebyla ani jedna a koš byl obalený opečenou sýrovou strouhankou-stačilo klepnout a byl toho plný talíř ?????
Jak vidíš, já jsem holka šikovná.
Já je dělám z parmezánu, který už je najemno strouhaný a neroztéká se a krom toho mají výraznou chuť.
Taky mám moc ráda malé mozzarellové kuličky obalené v trojobalu nebo v tužším těstíčku a osmažené.
Friťák mám takový ten se 2-3 lžícemi oleje a otáčivým košem. Funguje skvěle a jídlo vůbec není mastné.