(3006) Kuskus nákyp

500 g kuskus (1 krabička)
½ l mléko (může být potřeba i víc, podle druhu kuskusu)
6 žloutků
6 bílků
2 lžíce cukru
3 velká jablka
½ lžičky skořice
2 lžíce cukru moučka
5 dkg másla
velká hrst rozinek
1 dl rumu

Rozinky si nejlépe večer namočíme do rumu.
Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kousky, skořici smícháme s moučkovým cukrem  a jablka ve směsi obalíme.
Kuskus přelijeme horkým mlékem, ve kterém jsme rozpustili kousek másla a 2 lžíce cukru.
Necháme asi 15 minut nabobtnat. Podle potřeby mléko přilijeme.
Ušleháme si sníh ze 6 bílků.
Do kuskusu přimícháme žloutky, jablka, obalená ve skořici s cukrem, a rozinky.
Jako poslední vmícháme ušlehaný sníh.
Vzniklou hmotu přendáme do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče.
Urovnáme povrch a pečeme ve vyhřáté troubě asi 25  minut.

Pozn.: mám ráda jahelník, ale nechutnají mi jáhly, a vzhledem k tomu, že kuskus je i z prosa stejně jako jáhly, zkusila jsem z něj udělat krásně žluťoučký a jemný nákyp.
Vlastik nejí rýžový nákyp, ale tenhle mu chutnal.
Kuskus z prosa má stejnou nevýhodu jako sojová mouka. Protože neobsahuje lepek, potřebuje k tomu, aby držel pohromadě hodně vajec.

Připravila Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 komentáře: (3006) Kuskus nákyp

  1. sharka.68 napsal:

    jahelník s višněmi dělávám často a tak si dovolím napsat,že do 500g jahel,které po důkladném proprání v horké vodě vařím v litru a půl mléka na kaši (osladím i omásluju), stačí vmíchat dvě vejce (i bez sněhu) a po upečení se to krájí zchladlé jako bublanina a drží to!!! Pokud chceme jíst jahelník teplý,dáme mu po vytažení z trouby 15 minut , aby si dáchnul…

  2. a.rena napsal:

    Já taky hlasuju pro jáhly. I když jako „nouzovka“ kuskus dobrý.

  3. kvetula.v napsal:

    Kuskus běžně kupuju semolinový, jednou jsem narazila na celozrnný. Aby byl z prosa bych musela shánět. Jelikož nám jáhly nevadí, dělám jahelník bez reptu přesně podle Renatčina receptu, zatím vždy se sušenýma švestkama. Naposledy byl v pátek 😉. Až dojdou švestky a bude na něj chuť, mohla bych zkusit pokrájet jablíčka, nevrstvit, ale vmíchat do kaše a zapéct, jak zde uvedeno🤔😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..