Jedna dýně hokaidó
6 stroužků česneku
půl lžičky soli
koření nebo bylinky podle chuti (oregano, bazalka, tymián, rozmarýn)
1 lžíce oleje
Dýni oloupeme, „vypeckujeme“ a nakrájíme na větší kostky. V misce smícháme sůl, prolisovaný česnek, olej a koření. Směs vmícháme do kostek dýně a necháme chvilku odležet. Na plech dáme pečící papír, na něj kostky vysypeme a pečeme asi 15 – 20 minut.
Příloha k masu místo brambor, nebo jen tak s hrnkem mléka.
Pozn: jak dýňovou polévku nějak nemusím, tak tohle mi zachutnalo. Jen manžel prohlásil, že česneku bylo málo a to můj domácí česnek pokládám za biologickou zbraň.
Recept mi poskytla: Sylva
Koupím a zkusím vypadá to pěkně polívku dýňovou já ne e ale tyhle brambory mě lákaji .
Nenechávej je v té troubě příliš dlouho, některé menší kousky byly rozpečené až moc, spíše by měly trochu ještě křupat. Já to dělala také poprvé, Sylva je od nás že školy a dneska jsme se bavily jak zpracovat ty moje kousánky 30 ti kilové. A to mi právě dala tip na tuhle úpravu hokaidó.
Tohle já také můžu. Dobré je, že se dají přepracovávat zbytky (teda pokud zbydou). Pečená dýně – dýňové pyré – dýňová polévka :o)
Není třeba loupat. Peču i s kůrou, pak se tak rychle nepřepeče.
Ještě jsem chtěla dodat (a vypnout caps lock), ale ta mrcha mě to odeslala , že to peču třeba společně s cuketou, nebo cibulí.
Už jsem ti caps lock „vypnula“.
Hokaidó je úžasná. A ze všeho nejradši jí mám pečenou s kuřetem – kusy (neoloupané) přihodím ke konci pečení k masu a pak je to mana! A vystydlá snad ještě lepší 🙂
Já se nejvíce těším, až přijedou děcka a udělám každému hokaidíčko plněné mletým masem a sýrem dle Haderach. To bude mazec ?
Tak už vím , co bude v neděli k obědu.