(3013) Domácí čajovky (Meetwurst)

1,5  kg vepřová plec libová
1,5 kg vepřové boky bez  kosti
koření na 1 kg masa:
1 g cukr
3 g pepř bílý mletý
1 g paprika sladká
1 g česnek třený
1 g  nakládací sůl
umělá střeva cutisin 40 – 45 mm

Vychlazené vepřové plecko a vepřové boky zbavené blan, chrupavek, měkkého tuku a kůže nakrájíme na kostky velikosti 5 x 5 cm. Pokrájené maso necháme 24 hodin v ledničce pří teplotě 0 – 1 °C dobře upěchované ve vrstvě vysoké asi 10 cm.
Vychlazené maso osolíme, přidáme nakládací sůl, koření a třený česnek, promícháme, dáme do nádoby ve vrstvě 10 až 15 cm a opět necháme 24 hodin v lednici zaležet při teplotě 0 – 1 °C.
V den výroby odležené maso umeleme najemno a vyšleháme v mixéru,  až získá jemnost másla. Dbáme, aby se maso během míchání nepřehřálo.
Po vymíchání narážíme do cutisinu a vážeme 100 – 120 g kousky (buřtíky), převazujeme je dvojným uzlem a tvoříme prameny o 5 kusech. Každý pramen zakončíme pevným očkem, zavěsíme na hůl a dáme na 12 hodin do lednice odpočinout. Druhý den tuhé čajovky zavěšené na holích dáme do udírny a hustým kouřem z tvrdých pilin udíme 48 hodin při teplotě kouře 12 – 14 °C. Tato teplota nesmí být překročena. Výrobky se nesmějí zahřát. Po vychladnutí je uchováváme v chladničce.

Pozn.: recept je upraven na menší množství masa, my jsme dělali ještě z méně. Nejhorší je udžet tu nízkou teplotu, tudíž není dobré čajovky připravovat v létě.

Udil Vlastik.

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

16 komentářů: (3013) Domácí čajovky (Meetwurst)

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Já čajovku miluju, v řeznictví Múúú mají opravdu dobrou. Udírny nemaje přenechávám recept dobrodružnějším povahám.

  2. Devetapadesatka napsal:

    Čajovku jsme kdysi vozili z NDR, nad ní nebylo. Tenhle recept mi přijde hodně zvláštní. Fakt na 3 kg masa po jednom gramu koření a česneku? Vím, že to není moc kořeněné, jen tohle mi přijde fakt hodně málo. A udržet v udírně teplotu 12-14 stupňů můžete leda v mrazu. A kdo by u toho stál 48 hodin…..

  3. sharka.68 napsal:

    nejlepší čajovky jsem jedla v Berouně, v řeznictví U Šmejkalů, na náměstí..když jsem tam jezdívala na Hrnčířské trhy..

  4. sharka.68 napsal:

    tedy ještě měl i „macešky“ a ty byly taky echtovní…

  5. jarybarka napsal:

    Díky Helo taky je miluju.Musim do prodejny Múúú zajet.
    Jinak recept bych nevyužila.Jednak mě nebaví jídlo co se chystá celý týden a druhak ta udírna není.

  6. a.rena napsal:

    U nás by ta udírna byla, ale velká, takže na pár čajovek se nevyplatí podpalovat v peci. Neměli bychom šanci v ní udržet teplotu, zvlášť v noci. Ale jinak recept dobrý. Možná přesušit v troubě (ale i tak nevímnevím) a na závěr zakouřit stolní udírnou.

  7. Francizska napsal:

    Tak to jsem asi jediná, která to nevyhledává. Nikdy mne to nezaujalo a nechápala jsem, jak to může sestra milovat. Neměla jsem to dobrých 25 let. Ale přiznám se, v poledne jsem pádila do obchodu, 👋👋ak moc jste mne naladily. Stačí mi plátek, max 3 cm silný.
    Udirnu máme dostatečnou, ale hůl se mi nevejde do lednice a jeden kousek se nevyplatí vyrábět.
    Ale zajímavé to je.

  8. adela.adale napsal:

    Dovoluji si pro srovnání – ještě jsem nezkoušela, objednala jsem si kořenící přípravek, ale zapomněla na startovací kulturu, takže při příští objednávce napravím. Čajovky miluju, leč tam kde jsem kupovala, nejsou. A teplota při uzení je při tomto receptu přijatelnější.

    MÉTSKÝ JEMNÝ SALÁM s aroma uzeného úhoře – suroviny na 10 kg:
    6,0 kg Vepřové sádlo bez kůže, povázek a tuhých částí
    2,0 kg Vepřové tučné ořezy z boku nebo lalok
    2,0 kg Hovězí lůj nebo tučný hovězí ořez
    (jako náhradu vepřového sádla je možné použít vepřové laloky bez uzlin)
    Přísady na 1 kg díla:
    24 g Rychlosoli
    10 g Métský salám Rapido Mett AS (kořenící přípravek)
    0,5 g Starter Bitec LD20 (startovací kultura)
    Střeva: umělá propustná na kouř v kalibru 40-50 mm.
    Výroba: vychlazenou surovinu přemeleme přes desku s otvory cca ∅ 2 mm. Dáme dobře vychladit nebo lehce podmrazit. Takto připravenou surovinu kutrujeme s kořenícím přípravkem a startovací kulturou. Rychlosůl přidáme na konci kutrování (při posledních 1-2 otáčkách). Konečná teplota díla v kutru má být cca 18 °C.
    Narazíme do střev a necháme 24 hod. vybarvovat a zrát při teplotě 15-20 °C.
    Uzení: studeným kouřem do 30 °C, na zabarvení dozlatova cca 2 hod.

    Zdroj: Herold řeznické potřeby (recept mi přišel od nich po nákupu mailem)

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..