na těsto
4 vejce
140 g třtinového cukru
140 g krupicového cukru
140 ml oleje
300 ml mléka
2 lžičky mletého kardamomu
strouhaná citronová kůra
400 g hladké špaldové mouky
1 prášek do pečiva
na karamelovo – ořechovou glazuru
300 g krupicového cukru
100 ml vody
150 g másla pokojové teploty
300g sekaných vlašských ořechů
Vejce a oba cukry vyšleháme do pěny, přidáme olej, mléko, kardamom, citronovou kůru a opět prošleháme. Vmícháme mouku s práškem do pečiva na hladké lité těsto. Těsto nalijeme na vyšší plech vyložený pečícím papírem a upečeme dozlatova (cca 40 min – podle trouby).
Na zcela vychladlou buchtu rozetřeme glazuru, kterou uděláme tak, že svaříme cukr a vodu na řidší sirup, v něm za stálého míchání rozpustíme máslo a nakonec vmícháme ořechy. Po zatuhnutí krájíme řezy.
Poslala Květoslava : „Moučník je zajímavě kořeněný, není moc sladký, ovšem glazura je na můj vkus dost přeslazená.
Na návštěvě u dcerky jsem byla požádána o upečení „nějaké buchty“. Kupodivu měla veškeré ingredience, krom ořechů, cukr jen třtinový, tak jsem zkusila repete. Tentokrát byla místo glazury použita broskvová marmeláda (té měla nakoupenou zásobu) a nemělo to chybu.“
Kdy budeš péct? Postavím se hned vedle trouby, aby na mne zbylo😋
😁😁 nějak si nedokážu představit jak v mé pidikuchyňce hlídkuješ vedle trouby
Taky bych ochutnala. Kardamom mám ráda, ta chuť koláče bude určitě zajímavá.
Já ten kardamom nemusím, ale věřím, že je vynikající 😋😋
Bude dobrý i když dáš místo kardamomu skořici, ale tu zase moc nemusí ten můj. 😎
Vynechám kardamom, ten nemusím, pravá cejlonská skořice bude dobrá. Ona voní jinak.