(3023) Špaldový koláč s kardamomem

na těsto
4 vejce
140 g třtinového cukru
140 g krupicového cukru
140 ml  oleje
300 ml mléka
2 lžičky mletého kardamomu
strouhaná citronová kůra
400 g hladké špaldové mouky
1 prášek do pečiva

 na karamelovo – ořechovou glazuru
300 g krupicového cukru
100 ml vody
150 g másla pokojové teploty
300g sekaných vlašských ořechů

Vejce a oba cukry vyšleháme do pěny, přidáme olej, mléko, kardamom, citronovou kůru a opět prošleháme. Vmícháme mouku s práškem do pečiva na hladké lité těsto. Těsto nalijeme na vyšší plech vyložený pečícím papírem a upečeme dozlatova (cca 40 min – podle trouby).
Na zcela vychladlou buchtu rozetřeme glazuru, kterou uděláme tak, že svaříme cukr a vodu na řidší sirup, v něm za stálého míchání rozpustíme máslo a nakonec vmícháme ořechy. Po zatuhnutí krájíme řezy.

Poslala Květoslava : „Moučník je zajímavě kořeněný, není moc sladký, ovšem glazura je na můj vkus dost přeslazená.
Na návštěvě u dcerky jsem byla požádána o upečení „nějaké buchty“.  Kupodivu měla veškeré ingredience, krom ořechů, cukr jen třtinový,  tak jsem zkusila repete. Tentokrát byla místo glazury použita broskvová marmeláda (té měla nakoupenou zásobu) a nemělo to chybu.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

6 komentářů: (3023) Špaldový koláč s kardamomem

  1. lakysa22 napsal:

    Kdy budeš péct? Postavím se hned vedle trouby, aby na mne zbylo😋

  2. Francizska napsal:

    Taky bych ochutnala. Kardamom mám ráda, ta chuť koláče bude určitě zajímavá.

  3. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Já ten kardamom nemusím, ale věřím, že je vynikající 😋😋

  4. a.rena napsal:

    Vynechám kardamom, ten nemusím, pravá cejlonská skořice bude dobrá. Ona voní jinak.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..