kapie
šalotka
česnek
rozmarýn
zeleninový anebo drůbeží vývar
sůl
pepř
Troubu si předehřejte na 190°. Papriky rozřízněte napůl a vyndejte semínka a jádřince. Šalotky oloupejte a překrojte napolovic, česnek oloupejte. Všechno to s pár snítkami rozmarýnu dejte do pekáče, pokapejte olejem, osolte, opepřete, promíchejte a papriky otočte slupkou nahoru.
Pečte, dokud se na slupkách neobjeví velké tmavé puchýře. Vyndejte z trouby, nechte chvilku zchladnout a vyndejte rozmarýn. Sloupněte z paprik slupky a dejte všechno do mixéru. Do pekáče nalijte teplý vývar a „vypláchněte“ jím pekáč, dostanete z něj přípečky, které jsou nositelem chuti. Vývar z pekáče přeceďte do mixéru a ze všeho umixujte hladký krém. Vývar je lepší přilévat postupně, abyste získali požadovanou konzistenci a nemuseli omáčku zahušťovat.
Z kila paprik je asi 8 porcí omáčky. Můžete ji použít jako rajskou nebo na pečené/minutkové maso.
V tuhle roční dobu to vypadá jako provokace, ale já jsem nedávno v jednom nejmenovaném obchodě koupila kilo kapií za 45,- Kč. Nebyly v akci, byl to výprodej, druhá jakost – nic jim nebylo, jen měly nepatrně povadlé špičky. Tak třeba se zadaří.
ale houby provokace..v těch bedýnkách za pár korun lze najít poklady,pokud to umíme zpracovat a máme nápady, tak se to hodně vyplatí…
já dělám podobný základ, něco jako paprikový perkelt a pak buď použiju jako šťávu pod maso nebo přidám smetanu a mám smetanovou paprikovou omáčku- k té dám uzená kuřecí stehna-ohřívám je v tom obale-vložím do vody a když se vaří,jsou i stehna, vyjmu z obalu,poleju omáčkou a vystaráno…tu štávu z obalu,vliji do omáčky..když tam tu smetanu nedám a použiji tato stehna,mám prostě perkelt a k tomu tarhońu a nebo klidně brambory…
mňam, dala bych si hned, určitě prubnu
Já jsem původně nevěřícně koukala. Teď papriky? Po vysvětlení mi to bylo jasné. Taky bych je brala všemi deseti.
Dík za recept.
Že vy holky dobře uvaříte, krásně nafotíte -ale že byste daly předem vědět, že budete páchat dobrotu, to nééé.. dnes by se mi hodilo cokoli – do neděle stáfkuju!!
Máš recht, stávkuj!
Stávkuj. Nemaj se krmit. Viš to od odborníka. 🙂
Tak to vypadá moc dobře a dobře bude i chutnat.
Napadá mě hříšná myšlenka, že v sezóně, když sklízím papriky vlastní, nebo jsou v obchodě levné, udělat si té omajdy víc, dát do skleniček a varem sterilizovat. Byla by při ruce „na pak“ nebo „na potom“, dokonce i „až se zima zeptá“. 🙂
Máš pravdu Boženko. V létě jsem takto zavařovala rajčata s cibulí.Rozdusila na pánvi mixla přecedila a zavařila.
Rajčat bylo spousta a tak jsem dostala hodně.
Ty papriky by do skleniček taky šly👍
přesně tak, sklínek dostatek..teda naplněných…a holky – SharAmky z cuket,jsou famozní…
Já mám zásobu z okurek, u nás frčí víc, než normální okurky. A jsou čím dál ostřejší, já jsem do pár skleniček přidala habanero :-).
Taky jsem letos zavařila něco jako paprikový protlak (spíš kečup, ale z paprik), protože jsem měla velký přebytek a jídlo se nevyhazuje. Dobré to je, jde to i místo rajčatového kečupu na těstoviny, je to sice jiná, ale příjemná chuť. Recept jsem našla náhodně na internetu, jestli ho dohledám, tak se podělím. Ale toto jídlo vypadá moc dobře, až se sliny sbíhají. Já se přiznám že v zimě rajčata ani papriky nekupuji, protože mi po nich bylo jednou tak zle, že se přes to nemůžu přenést. Udělala jsem si šopský salát a myslela jsem, že po něm umřu. Neříkám, že to bylo tou zeleninou, spíš moje zažívání nebylo OK, ale od té doby nemůžu. Využívám nasyslené zavařené a mražené zásoby z léta. No a papriku z mrazáku neopeču, tak si poznačím recept na léto. Vypadá to krásně.
Děvčata, my jsme v sobotu sklidili poslední papriky a rajčata ze skleníku. Paprik byl poctivý bramborový koš vrchem a rajčat už jen pár, ale ten pocit….
Papriky jsem zčásti rozdala, zbytek jen nakrájela, zavakuovala a zamrazila. Jinak v létě jsem kromě paprikové pasty zavařovala i pečené papriky – nakrájené na kousky do malých skleniček. A je z nich famózní budapešťská pomatlánka. Stačí jen rozmixovat s tvarohem nebo Lučinou a kouskem másla. A myslím, že by z nich šla i ta omáčka.
Škoda, že jste neinspirovaly dřív – nestihli jsme spotřebovat všechny papriky, a tak jich ještě dost spotřebovaly slepice. Tak na rok, no. Musím si to uložit.
Skleník, ani zahrádku nemaje, koukala jsem v létě co nejvíc akcové zeleniny nasyslit. Mám z kapií „protlak“ – jen oloupané, rozdušené a zavařené- a přemýšlela jsem, do čeho ho budu přidávat. Už přemýšlet nemusím – bude papriková omajda. Hela otestovala vhodné přikořenění, Šárka smetanové a já zas budu za hvězdu 😁😋
No a pokud se poštěstí, může se udělat originál z čerstvých😎
Tohle je podle mýho! Jak jsou v něčem papriky a obzvlášť pečený, není důvod váhat.
Jídlo krásné , určitě moje gusto . Takže se budu po stopadesátédeváté pokoušet sloupnout upečenou slupku . To dám
🤣🤣👍👍👍
Kliiid. Pokaždý, když nějaký superchef peče papriky, nejde mu to sloupnout. obere vždycky to nejčernější a pak řekne, že trocha slupek nevadí, protože to bude takový trochu rustikálnější a bude to mít strukturu… V podstatě každému nakecá, že to tak chtěl. Buď jako superchef!
Propasírujeme , pečené papriky nikomu nedáme , chceme !!!
Ale už jsem zkoušela kdeco a jsem na to levá
( Myslím zapařit v sáčku – soudružka dělá pořád nějakou chybu )