(3131) Omáčka z pečených paprik

kapie
šalotka
česnek
rozmarýn
zeleninový anebo  drůbeží vývar
sůl
pepř

Troubu si předehřejte na 190°. Papriky rozřízněte napůl a vyndejte semínka a jádřince. Šalotky oloupejte a překrojte napolovic, česnek oloupejte. Všechno to s pár snítkami rozmarýnu  dejte do pekáče, pokapejte olejem, osolte, opepřete, promíchejte a papriky otočte  slupkou nahoru.

Pečte, dokud se na slupkách neobjeví velké tmavé puchýře. Vyndejte z trouby, nechte chvilku zchladnout a vyndejte rozmarýn. Sloupněte z paprik slupky a dejte všechno  do mixéru. Do pekáče nalijte teplý vývar a  „vypláchněte“ jím pekáč, dostanete z něj přípečky, které jsou nositelem chuti.  Vývar z pekáče přeceďte do mixéru a ze všeho umixujte hladký krém. Vývar je lepší přilévat postupně, abyste získali požadovanou konzistenci a nemuseli omáčku zahušťovat.
Z kila paprik je asi 8 porcí omáčky. Můžete ji použít jako rajskou nebo na pečené/minutkové maso.

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

21 komentářů: (3131) Omáčka z pečených paprik

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    V tuhle roční dobu to vypadá jako provokace, ale já jsem nedávno v jednom nejmenovaném obchodě koupila kilo kapií za 45,- Kč. Nebyly v akci, byl to výprodej, druhá jakost – nic jim nebylo, jen měly nepatrně povadlé špičky. Tak třeba se zadaří.

  2. lakysa22 napsal:

    Že vy holky dobře uvaříte, krásně nafotíte -ale že byste daly předem vědět, že budete páchat dobrotu, to nééé.. dnes by se mi hodilo cokoli – do neděle stáfkuju!!

  3. Imelda napsal:

    Tak to vypadá moc dobře a dobře bude i chutnat.

  4. bozena.fialova napsal:

    Napadá mě hříšná myšlenka, že v sezóně, když sklízím papriky vlastní, nebo jsou v obchodě levné, udělat si té omajdy víc, dát do skleniček a varem sterilizovat. Byla by při ruce „na pak“ nebo „na potom“, dokonce i „až se zima zeptá“. 🙂

  5. Nella napsal:

    Taky jsem letos zavařila něco jako paprikový protlak (spíš kečup, ale z paprik), protože jsem měla velký přebytek a jídlo se nevyhazuje. Dobré to je, jde to i místo rajčatového kečupu na těstoviny, je to sice jiná, ale příjemná chuť. Recept jsem našla náhodně na internetu, jestli ho dohledám, tak se podělím. Ale toto jídlo vypadá moc dobře, až se sliny sbíhají. Já se přiznám že v zimě rajčata ani papriky nekupuji, protože mi po nich bylo jednou tak zle, že se přes to nemůžu přenést. Udělala jsem si šopský salát a myslela jsem, že po něm umřu. Neříkám, že to bylo tou zeleninou, spíš moje zažívání nebylo OK, ale od té doby nemůžu. Využívám nasyslené zavařené a mražené zásoby z léta. No a papriku z mrazáku neopeču, tak si poznačím recept na léto. Vypadá to krásně.

  6. Devetapadesatka napsal:

    Děvčata, my jsme v sobotu sklidili poslední papriky a rajčata ze skleníku. Paprik byl poctivý bramborový koš vrchem a rajčat už jen pár, ale ten pocit….
    Papriky jsem zčásti rozdala, zbytek jen nakrájela, zavakuovala a zamrazila. Jinak v létě jsem kromě paprikové pasty zavařovala i pečené papriky – nakrájené na kousky do malých skleniček. A je z nich famózní budapešťská pomatlánka. Stačí jen rozmixovat s tvarohem nebo Lučinou a kouskem másla. A myslím, že by z nich šla i ta omáčka.

  7. kvetula.v napsal:

    Skleník, ani zahrádku nemaje, koukala jsem v létě co nejvíc akcové zeleniny nasyslit. Mám z kapií „protlak“ – jen oloupané, rozdušené a zavařené- a přemýšlela jsem, do čeho ho budu přidávat. Už přemýšlet nemusím – bude papriková omajda. Hela otestovala vhodné přikořenění, Šárka smetanové a já zas budu za hvězdu 😁😋
    No a pokud se poštěstí, může se udělat originál z čerstvých😎

  8. BOYE napsal:

    Tohle je podle mýho! Jak jsou v něčem papriky a obzvlášť pečený, není důvod váhat.

  9. Vera M. napsal:

    Jídlo krásné , určitě moje gusto . Takže se budu po stopadesátédeváté pokoušet sloupnout upečenou slupku . To dám

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..