(3052) Rýže se zeleninou marinovanou v sójové omáčce

cuketa
paprika
cibule
(mohou být i žampiony)
6 PL sójové omáčky
1 KL chilli omáčky
1 PL citronové šťávy
(sušená rajčata v oleji  – nemusí být)

Smícháme sójovou omáčku, chilli omáčku a citronovou šťávu. Nalijeme na nakrájenou zeleninu  a necháme alespoň 20 minut marinovat. (Udělala jsem podle receptu, ale když jsem marinádu pro jistotu napřed ochutnala, byla příliš ostrá, přidala jsem tedy ještě 1 PL sladké chilli omáčky.)

V nádobě s nepřilnavým dnem na lžíci oleje orestujeme marinovanou zeleninu (bez marinády) přibližně 3 minuty. Poté přidáme zbývající marinádu a restujeme další dvě minuty. (Čas je orientační, zelenina musí být al dente, ale ne syrová. Podle velikosti kousků to může trvat i trochu déle – ochutnávejte.)

(Dělala jsem naše české „rizoto“ s kuřecím masem a hráškem – zbylo. I hledala jsem, jak ho oživit, tak jsem pokrájená sušená rajčata i s trochou oleje dala na pánev a ohřála na tom rýži. Tento krok lze samozřejmě vynechat.)

Takto připravená zelenina posloužila jako příloha k rýži, ale umím si ji představit  i k masu v minutkové úpravě nebo grilovanému, k pečenému kuřeti, atd. Fantazii se meze nekladou.

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

6 komentářů: (3052) Rýže se zeleninou marinovanou v sójové omáčce

  1. jarybarka napsal:

    Paráda zeleniny není nikdy dost ale takto marinovanou jsem nikdy nedělala.
    Moc se mi recept líbí.

  2. a.rena napsal:

    Vzhledem k tomu, že začíná být přebytek zeleniny, není co řešit. Jdu do toho, napadlo mě totéž, co Fialku.

  3. kvetula.v napsal:

    Marinovat zeleninu by mne tedy nenapadlo, ale proč by ne? Bude to zase něco jiného 😋😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..