(3054) Maminčino kuře

Kuřecí stehna klasicky upečeme, jen při pečení přidáme pod stehna na drobné kostičky nakrájené plátky špeku z mangalice. Jen trochu, aby to nebylo moc mastné. Máslo pochopitelně nevynecháme.
Uvaříme těstoviny, schválně jsem použila tyto, tak mi to bylo poprvé předloženo v jedné závodní kuchyni.
Na pánvi orestujeme žampiony a nakrájená kuřecí játra, základem pro restování je trochu másla a výpek z kuřete.
Podstatou je, že kuře neděláme se šťávou, tu zredukujeme až na tuk.
Do orestovaných žampionů a jater zamícháme uvařené těstoviny a ještě prohřejeme.

Poslala Francizska s legendou: „Vařila jsem to poprvé, poprvé ochutnala před deseti lety, tehdy jsem nevěřícně koukala a snědla jen trochu. Na výběr v jídelně byly vždy jen dvě jídla, u tohoto vždy bylo to druhé sladké. Hlad mne to naučil jíst. Tak jsem si po pěti letech na to vzpomněla, už jsem nevěděla, co uvařit, a kupodivu dostala jsem na to chuť.
Opět uvařím, ale asi tak až za půl roku. Jako zpestření a změnu.“

A já dodávám, že bych to docela s chutí snědla!

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

17 komentářů: (3054) Maminčino kuře

  1. Vera M. napsal:

    Jo! To je vynikající , moc dobré. Díky za připomenutí a tvůj recept 🤗

  2. jarybarka napsal:

    Kuřecí stehna upečená a těstoviny s houbami mňam. Jen ty kolínka zaměním.Ty u nás moc nefrčí.

  3. adela.adale napsal:

    Tuhle dobrotu jsem jedla poprve kdysi dávno v závodní jídelně a tam jsem si taky vydyndala recept. Občas dělám, nudle dávám široké, ale v receptu Franci mi chybí ještě cibule. A prohřát dávám na chvíli do trouby, chutě se krásně spojí. Mňam! To kuře už bych k tomu ani nepotřebovala.
    A teď musím trošku odbočit a poděkovat 59 za recept na solný nálev masa – odkaz jsem našla u receptu k pomalu pečené kachně a dělala jsem tak kuře (30 g soli na litr vody) a pekla dlouho na 90, ke konci zvedla krátce teplotu. Nemělo to chybu! Teplé i studené. A zkusila jsem i krkovici na gril. Zařazuju do repertoáru a ještě jednou dík 🙂

  4. bozena.fialova napsal:

    Trošku jsem si recept dle svých možností upravila. Kuřecí stehna ze včerejška byla upečená bez špeku, jatýrka zrovna nebyla při ruce, místo kolínek to odnesla dvouminutová vřetánka a žampiony nahradila sklenička podušených růžovek Ale výsledek byl výborný. Díky Francizsce za inspiraci. 🙂

  5. kvetula.v napsal:

    Do závodní jídelny jsem nikdy nechodila, ale toto jídlo neznám ani z žádné restaurace nebo bufetu. Zajímavé kombinace a věřím, že to bude moc dobré. Rozhodně vyzkouším, jen to rozdělím – buď játra a nebo kuře. Hani díky za tip 😋😎

  6. Francizska napsal:

    Všem moc děkuji za pochvalu a obdivuji Boženku za rychlost. S růžovkami to muselo být skvělé. Bohužel můj les je supermarket. Ale třeba se zadarí, ono by to asi bylo dobré s orestovanymi holubinkami.
    A musím se přiznat, dlouho jsem váhala s odesláním. Vůbec jsem si nebyla jistá, zda to někoho zaujme. U nás v rodině jsou dva nesmiřitelné tábory. Jeden to má rád, druhý naprosto odmítá. I já jsem na to poprvé koukala dost vyděšeně.

  7. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    To vypadá úžasně …. Franci, jsi dobrá 👍👍

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..