Ačokča (Cyclanthera pedata), též korila nebo lidově paprikookurka, je další z rostlin z čeledi tykvovité … Zavařují se mladé plody ještě s nezralými semeny. Po dozrání jsou semena černá a tvrdá.
Zavařují se podobně jako okurky do sladkokyselého nálevu s přidáním cibule, popř. jiných druhů zeleniny.
Fotografie ačokči nám poslal: hrabeboto
Této zelenině jsem na chuť moc nepřišla, ale kamarádka ji má ráda a mladé plody ji syrové nebo přidává pod maso (jako paprika).
To je bezva plevel. Leze nám každoročně po plotě, nic po nás nechce, plodí jak vzteklej a navíc nám chutná v jakékoli podobě. Nejvíc ho sníme v průchodu – když procházíme kolem, škubnem. Chutná i králíkovi a morčatum…
Výborná rostlinka, mně chutná moc syrová.
Tohle jsem na zahradě nikdy neměla, jedna ze sousedek mi dala skleničku zavařených, ale kde to skončilo, ani nevím. Tak jsem teď poprosila autora fotografií (bydlíme kousek od sebe), ať mi schová nějaká semínka a příští rok to zasadím někam k plotu, kde to nebude překážet. Člověk má zkusit všechno. Zkusila jsem indické okurky, nezaujaly mne, zkusila jsem cukety, od té doby je dávám, zkusila jsem špagetové dýně a nemohu si je vynachválit. Tak co, ať to dělá co to umí, místa je tu dost.
Přidávám je do syrových salátů, plnim masem jako papriky, nebo sýrem – nejraději bílým – za tepla i za syrova, dávám do leča… Když se vybičuju, podélně rozpůlim a lodičky plnim tučným tvarohem (lučinou, mascarpone…) rozmíchaným s koprem, nebo čenekem a sekanými ořechy. Ale nejvíc jich padne jen tak uškubnutých za pochodu kolem. Nikdy jsem je nezavařovala.
Máme max. dvoumetrový řádek u plotu a pro naší spotřebu je to akorát.
Roztomilý trifidek. Myslím, že tě bude bavit. Tupější kámoši našeho tupého souseda nám jen občas sklidí trochu listí, páč se podobá konopí…
Ačokča? To vidím a slyším poprvé. ALE vyguglila jsem a přečetla si.
Příští rok určitě nasadím, u plotu je místa dost. Jen mi někdo řekněte –
jak to chutná. Okurky? Papriky?
Konzistenci při chroupání za syrova to má jako baby papriky.Chuť trošku paprikovou a trošku okurkovou. Nemám ráda takové ty kočkopsy jako husokachna, hruškojablko… K jídlu ano, ale rozčiluje mě ten název, který následně s chutí nemá nic společného. Ale v případě ačokči název paprikookurka fakt sedí 🙂