(307) Kringel – estonský koláč

Těsto: na  2 kusy
250 ml mléka
2 žloutky
50 g rozpuštěného másla
1 lžíce cukru, 1 lžička soli
600 g hladké mouky
40 g droždí

Náplň:
cca 10 lžic cukru
3 lžičky skořice
100 g změklého másla

Ve vlažném mléce s trochou cukru necháme vzejít kvásek. V míse smícháme mouku, zbytek cukru, sůl, přidáme žloutky, máslo a kvásek a zaděláme hladké těsto, které necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 2 části, které rozválíme do obdélníku, pomažeme máslem a posypeme cukrem smíchaným se skořicí, poté srolujeme jako roládu, kterou rozřízneme podél na dvě poloviny. Zamotáme dohromady a pečeme při 180 °C cca 20 minut.

Pozn: Jako náplň můžeme použít třeba oříškový krém (Nutellu), nebo rozinky namočené v rumu.

Mlsné chutě nám dělala: Eliška M.

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 komentářů: (307) Kringel – estonský koláč

  1. jarybarka napsal:

    Já ho dělala potřený povidly taky moc dobrý a krásně vypadá.?

  2. BOYE napsal:

    Celá Evropa ze stejných přísad peče skořicový šneky. Jen paní Estoncová si jednou asi drcla víc moruškový kořalky a tu roládu překrojila špatným směrem, chtěla to dát do kupy, ale celý se to zapletlo… a vzniklo pečivo s národní značkou! Je to prosté až geniální a krásné (a dobré, samozřejmě) 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..