Těsto: na 2 kusy
250 ml mléka
2 žloutky
50 g rozpuštěného másla
1 lžíce cukru, 1 lžička soli
600 g hladké mouky
40 g droždí
Náplň:
cca 10 lžic cukru
3 lžičky skořice
100 g změklého másla
Ve vlažném mléce s trochou cukru necháme vzejít kvásek. V míse smícháme mouku, zbytek cukru, sůl, přidáme žloutky, máslo a kvásek a zaděláme hladké těsto, které necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 2 části, které rozválíme do obdélníku, pomažeme máslem a posypeme cukrem smíchaným se skořicí, poté srolujeme jako roládu, kterou rozřízneme podél na dvě poloviny. Zamotáme dohromady a pečeme při 180 °C cca 20 minut.
Pozn: Jako náplň můžeme použít třeba oříškový krém (Nutellu), nebo rozinky namočené v rumu.
Mlsné chutě nám dělala: Eliška M.
Já ho dělala potřený povidly taky moc dobrý a krásně vypadá.?
Celá Evropa ze stejných přísad peče skořicový šneky. Jen paní Estoncová si jednou asi drcla víc moruškový kořalky a tu roládu překrojila špatným směrem, chtěla to dát do kupy, ale celý se to zapletlo… a vzniklo pečivo s národní značkou! Je to prosté až geniální a krásné (a dobré, samozřejmě) 🙂
spousta skvělých věcí vznikla z lenosti. Prostě se nechtěla patlat se šnečkama a vznikl Kringel :o)
Kdyby nebylo lenosti, tak jsme ještě pořád na stromech, maximálně v jeskyních…
to chápu, kdo se má pořád šplhat na strom. pak je tam zima, prší tam a fouká. 🙂
Soudě podle sebe, když jsem ho dělala poprvé, si myslím, že to bylo naopak. Udělala placku, potřela , stočila a pak nevěděla , jak dál. Tak to nakrájela na kolečka a upekla. A šneci byli na světě.
Mě po tom hrozně pálí žáha, ale ten můj to miluje.
Pálení žáhy dělá ta skořice, zkus dát jinou náplň. Já to mám také tak, nebo si holt nějaký ten antižahín vezmi preventivně.
Na pálení žáhy ti dám radu- dej si lžičku plnotučné hořčice a pálení upaluje do dáli…
V okamžiku, kdy bych tohle udělala, tak se jdu poblít a ještě pozvracet, jedině jedlá soda nebo holt se vyhýbat skořici.
Krásný věneček a moc dobrý.