(3098) Dýňové máslo II. – sladké

2 hrnky dýňového pyré
1 hrnek vlašských ořechů
2 lžičky skořice
1 lžička tlučeného  hřebíčku
¼ lžičky muškátového oříšku
4 lžíce medu

Nejprve si připravte dýňové pyré. Dýni  umyjte, rozpulte a vydlabejte semínka. Poloviny položte na plech řezem nahoru, trošku pokapte olejem a upečte doměkka. Po upečení nechte vychladnout, vydlabejte změklou dužinu a dejte do  mixéru. Přidejte ořechy (pro zvýraznění chuti je můžete opražit na suché pánvi), koření a med a rozmixujte na hladkou pastu. Množství koření můžete upravit podle své chuti, víc  dosladit nebo přidat šťávu z citrónu či čerstvého zázvoru. Hotové máslo uskladněte v uzavřené sklenici.

Poslala Sharka.

Moje poznámka: v původním receptu stálo “ Dýni libovolného druhu…“, což jsem vynechala, protože do špagetový bych teda nešla, nejlepší by asi byla máslová nebo muškátová.

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

9 komentářů: (3098) Dýňové máslo II. – sladké

  1. lakysa22 napsal:

    S ořechy to bude letos horší, zatím šetřím na vánoce. Ale možná z poloviční dávky bych zkusit mohla😋

  2. BOYE napsal:

    Hezkypěkně! Mám hokaido a už nevim co s ním. Dostala jsem jich víc a pomalu stačilo. Byla pečená s kuřetem, záhy na to marinovaná po paletovsku, byly noky, včera k večeři placky, v lednici je hořčice a čatní. Tak prubneme sladké mazání. Ty dvě, které ještě zbydou, můžu uložit a pár týdnů vydrží, než zapomeneme na nynější smršť.

  3. a.rena napsal:

    Myslela jsem, že se děcka budou olizovat – a ne. No, snědlo se to, ale nevyplatí se mi se s tím dělat na jednou namazání.

  4. Nella napsal:

    Zajímavé a zdravé. Zkusím zatím asi z poloviční dávky. Jen nevíte náhodou jak dlouho lze skladovat v lednici? Uvidím jak vnoučátka zareagují, ale mi to bude chutnat určitě, protože jsou tam samé ingredience, které mám moc ráda.

  5. kvetula.v napsal:

    Letos žádné hokaido „nepřišlo“, kupovaná jsou dost malá, tak uvidím. Když něco málo zbyde, zkusím udělat jen z malé dávky. Mužskej sladké rád, tak mu třeba zachutná. Různé oranžové popatlánky loni konzumoval. Jen ještě musím počkat, kdy (jestli) dorazí slíbené ořechy.

  6. Vera M. napsal:

    No Shari , to by mě v životě nenapadlo . Koukám

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..