cizrna – uvařená, nebo konzerva
jogurt – zakysaná smetana
hořčice – může být i ostřejší
olej (olivový)
česnek – utřený, nebo žádný
trochu kurkumy
mletá červená paprika
pepř
sůl
Děláme-li z konzervy, propláchneme a necháme dobře okapat.
Komu nevadí hrubší konzistence, rozmačká cizrnu vidličkou, kdo chce pomazánku jemnější, vše společně rozmixuje. Poměr možno ladit podle sebe, orientačně na jednu konzervu 2 lžíce oleje, jeden 200g kelímek bílého jogurtu nebo zakysanky, 1 lžíce hořčice, 1/2 lžičky kurkumy, česnek, papriku, pepř a sůl dle chuti.
Mažeme na chleba, topinku nebo toast, můžeme obložit plátky vařeného vajíčka a posypat bylinkami.
Poslala Květoslava
A mohla bych dostat apsoň jeden krajíček? Takovou dobrotu servírovat a nenabídnout hladovýmu – to není hezký..
No tak nic, inkredence jsou v kredenci a lednici, tak jdu na to..
A víš, jak každý ráno trpím já? Zadávám recept o hladu a kručí mi v břiše… Jdu si udělat snídani!
Tobě neposílaj zvzůrečky?? To máš špatně zařízený! Když to uvádíš, měla bys první ochutnat😋
A mohu se blbě zeptat?tomuto se říká humus?Děkuji…
Ivo, úplně ne, do základu hummusu patří jako jedna z hlavních inkredencí tahini – sezamová pasta, která se dá už dneska běžně koupit např. v prodejnách zdravé výživy. Pak římský kmín, oliváč, citron, česnek, koriandr. Ale můžeš si tam přidat co chceš – třeba chilli papričky, apod.
hummus je jinej..tohle může bejt českej hummus – ale dobrej, zkoušela jsem, dělám i z červený čočky….
Já se o originál hummus ani nesnažila. Obávám se, že by to dopadlo jako s gucamole – ať se snažím, jak chci, prostě to není ono a mužskýmu to nechutná. U synka, který mi dal recept, vylíže mističku. Navíc tu popatlánku ze zbytku cizrny v různých obměnách dělám už drahně let – to jsem si ji ještě vozila ze Španělska a netušila jsem, že garbanzos= cizrna 😳. Tu jsem vůbec neznala.
To je skvělý nápad.Už jsem se chystala několikrát na humus a pořád nemám tu pastu že seznamu.
Pomazánky u nás letí a toto je určitě dobrota.
Humusem mě zásobuje syn, tak ho zkusím překvapit tímto. Věřím že budu mít úspěch 🙂
😀 tahini – pasta ze seznamu mne dostala 😀
Taky mám ráda hummus. K tomu, abych si ho udělala sama, mi chybí ta pasta tahini, na venkově ji těžko seženu. A tak díky Květuško za tento recept. Určitě to půjde i bez té pasty.
Imeldo, stačí rozmickovat sezamová trochu opražená semínka a trošku oleje…
1 šálek bílých opražených sezamových semínek
4-8 lžic sezamového oleje
Opražte sezamová semínka na suché pánvi a nechte je vychladnout.
Rozmixujte sezamová semínka na jemný prášek, osolte a přidejte 2-3 PL oleje.
Mixujte a přidávejte olej, dokud nedosáhnete požadované krémové konzistence.
Šárko, díky za recept, vypadá to jednoduše, ale zase bych musela shánět ten sezamový olej a semínka. Já už sama nakupovat nechodím, nákup mi obstarává dcera, hummus mi občas kupuje a když si budu chtít dělat pomazánku z cizrny doma, ráda se spokojím s tímto výborným receptem od Květušky.
Tahini pastu jsem viděla i v Lidlu v nějakých (tuším Asijských) týdnech.
Do hummusu mi chybí více inkredencí, tak dělám pomatlánky dle různých inspirací a momentální nálady (a taky co kde zbývá 😉).
Cizrnu mám moc ráda. Vypadá to dobře, brzy vyzkouším.
Hummus ne-e, toto vypadá dobře, tak umíchám.
Tyhle luštěninový namazánky jsou skvělý. A skvělejší je to, že jdou opravdu ze všeho. Z cizrny (slovenský cícer mě baví), fazolí, čoček, bobů… A klíďo do toho jde nastrouhat kdejaká zelenina. Co se mi doma uhnízdili býložravci, je to častá večeře. A dá se to, v určitých modelech, použít i jako příloha. K buřtu i lososovi.