(3100) Kaštanová tinktura

30 kaštanů
½ l bílého 40% alkoholu (vodka, meruňkovice, pokud chcete tinkturu používat jen zevně, můžete použít i Alpu – ostatně,  Alpa Francovka  a Alpa gel kaštan se prodávají v lékárnách)

Kaštany oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte nadrobno. Vložte je do čisté sklenice, zalijte alkoholem, aby byly zcela ponořené, a pečlivě uzavřete. Sklenici nechte stát na chladnějším místě 3–4 týdny, každý den ji pořádně protřepte. Nakonec obsah přeceďte přes plátno nebo hustý cedník, slijte do  tmavé lahve a uložte do chladu, klidně do lednice.  Kaštanová tinktura dokáže ulevit nohám s křečovými žilami, působí na cévy, je protizánětlivá, působí proti  proti otokům, při brnění končetin a na na lymfu.

Tinkturu vtírejte do postiženého místa,   na podporu žilního systému ji můžete užívat  i vnitřně:  15 kapek 2x denně. Po dvou měsících užívání si  udělejte měsíční pauzu. Děti, těhotné a kojící ženy a lidé s jaterními či ledvinovými problémy mohou tinkturu užívat pouze zevně.

Zdroj: Dům & Zahrada

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

21 komentářů: (3100) Kaštanová tinktura

  1. Nella napsal:

    Vypadá to dobře, jen bych se chtěla zeptat, jestli lze použít i po trombóze a při polyneuropatii. Nesmí se masírovat (ani vířivka nebo bublinková koupel), ale tohle by mohlo jít (aspoň myslím).

  2. sharka.68 napsal:

    a když do toho výluhu hodíte ještě 20 aspirinů, tak je to super na karpály…mazat 2 x denně….

  3. BOYE napsal:

    Jsem zásadně pro vnitřní užívání! Jak píše Nella, masáže jsou někdy neaplikovatelné a nebezpečné, tak proč riskovat, žejo?

    Pamatujete, když se sbíraly ve škole kaštany pro zvířátka lesní? U nás (určitě i na mnoha jiných místech) to bylo formou pionýrské soutěže. Naivně jsme si s bráchama mysleli, že když nejsme pionýři, že nemusíme sbírat. No, z toho nás vyvedli velmi rychle. Takže ano, byli jsme donuceni kolaborovat… Jenže v mé třídě byl Zbyněček, rozmazlený, ctižádostivý blbeček, který musel být vždycky první. A když došlo na kaštany, vyrážela celá jeho rodina každé časné ráno do všech kaštanových bonanz v okolí. Sbírali dočista dočista. Končívalo to tak, že v den odevzdávání každý nesl větší či menší pytlík kaštanů, jen Zbyněčkovic přijeli dvanáctsettrojkou a dědeček s tatínkem začali do školní chodby skládat pytle od brambor nacpané až po okraje. Mezi tím paní Zbyněčková ujišťovala Zbyněčka, že se nemusí bát, že určitě tu tatranku zase letos vyhraje.
    A pak jsme se kolektivně naštvali. Další rok, ještě než kaštany začaly padat, jsme vyráželi všichni s dlouhými bidly, hráběmi a žebříky a brali jsme to jak sarančata obilí. Každý míval na zahradě starou vanu, nebo sud na dešťovku. Plnili jsme postupně. A do školy nám to vezli hasiči. Čtrnáct pytlů a ještě žaludy a bukvice jako vedlejší produkt hrabání. Zbyněček plakal, soudruh ředitel vejral, hasiči řvali smíchy a soudružka školnice běžela k Burianům dokoupit vítězné tatranky, pronásledována hordou Demeterů, kteří ji instruovali, že musí koupit o jednu víc, protože Laco taky sbíral, ale je nemocný.
    Čímž jsem chtěla říct, že kaštany jsou dobrý nejen na žíly, ale i na mindráky…

  4. IvaC napsal:

    To my jsme chodili do blázince U myslivečků Na Bojišti,tam byl park,nebo spíš velikánský dvůr se spoustou vzrostlých kaštanů a tam jsme si nasyslili,ale ty skřeky,
    které se ozývaly z oken těžkého oddělení někdy naháněly hrůzu a na dvoře to naprosté liduprázno také…
    Mimochodem,k těm kaštanům,díky za recepísek,zkusím,pamatuji si,že táta míval občas špatné dokrvování u prstů na rukách,měl je úplně bílé,nahříval si je nad sporákem,vypadalo to hrůzostrašně a pomohla mu až mastička s kaštanovým výtažkem,takže na kaštany nedám dopustit…

  5. a.rena napsal:

    Budu muset jít děckám rozebrat zvířátka, neb už jsou všude kaštany vysbírané.

  6. adela.adale napsal:

    Děkuju Hadérce za recept (využiju) a Boyce opět za krásné povídání

  7. Nella napsal:

    Tak dnes kaštany uloveny v zahraničí (přejela jsem hranice do Rakouska a tam byly i když drobné), takže budou zvířátka s vnoučkem i mazání. Hurááá

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..