(3111) Medovník

3 celá vejce
150 g moučkového cukru
3 lžíce medu
100 g másla (lze použít i Heru)
šlehejte v misce nad párou do zhoustnutí.
Do mísy dejte 600 g hladké mouky, vrchovatou lžičku jedlé sody a směs z misky. Zpracujte do hladkého těsta, rozdělte na 5 ks a každý vyválejte na kruh o průměru cca 26 cm. Pečte v troubě na 175° do zrůžovění. Placky i s papírem otočte a papír opatrně stáhněte a nechte vystydnout na rovné ploše. Než ale vystydnou, vezměte buď talíř a vykrojte podle něho kruhy, já jsem použila ráfek od dortové formy o průměru 24 cm, je to jednodušší vykrajování. Odkrojené zbytky pak rozmixujete spolu s hrstí ořechů na posypku.

Na krém budete potřebovat:
500 ml mléka
50 g maizeny
200 g cukru
Ingredience svařte na kaši a nechte vychladnout. Pak zašlehejte 250 g másla, přidejte rum podle chuti, pokud máte karamel, lze přidat dvě tři lžíce karamelu.

Na rovnou plochu dejte placku, pomažte 3 lžícemi krému A pokračujte do spotřebování všech 5 placek. Zbylým krémem pomažete celý dort. A teď přichází asi nejtěžší část, protože si dort musíte dát na ruku a celý ho obsypat. Nejlépe se to dělá nad velkým tácem nebo plechem, kam si nasypete rozmixované zbytky placek s ořechy. Nebojte se posypku přitlačit, jen musíte dát pozor, aby se vám dort na ruce nerozjel. A teď už zbývá jen ho posadit na tác a dát ho zachladit. Jakmile je zachlazený a zatuhlý, přikryjte ho potravinářskou fólii a nechte do druhého dne rozležet.

Poslala Devětapadesátka

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

14 komentářů: (3111) Medovník

  1. BOYE napsal:

    Servis tě prozradil na první dobrou! Krása!
    O medovník jsem se pokusila jednou: Napekla v pátek v noci placky, dala vystydnout na stůl a ulehla s tím, že zbytek dodělám v sobotu, aby se do neděle rozležel. Až přijedou dědeček s babičkou slavit vnučí narozky, budou u kávy oslněni… Ráno se štrachám z pelechu, doma klid, děti si tiše povídají nad nějakou knížkou a když dobrýtrujem, s rozzářenými očičky mi udělují pochvalu za připravení výborných palačinek na snídani… No, upekli jsme tenkrát něco jiného a bylo po medovníkových ambicích.
    K tomu posejpání: Medovník tedy nikdy na pořadu nebyl, ale dortů sypaných různým materiálem vzniklo v mý kuchyni neurekom. Dokud jsem to dělala sama, tak namazaný, složený dort na spodku formy vycentrovat na misku stojící uprostřed pečícího plechu a sypání „nahazovat jako omítku“. Tím, že korpus je výš, jde to celkem dobře. Když mi dorostli pomocníci, bylo to jednodušší. Dort jsem namazala jen po straně, hodila jsem ho na ruku (s tím dnem formy), druhou dlaň nahoru, dort otočit o 90° a pomocník sype za pomalého otáčení. No a pak se domaže a dosype vršek.
    Ovšem nejjednodušší možnost je nechat to na Emilii, která má točnu, umí to a ke všemu u toho nenadává jako já. Dokonce ani jako dlaždič.

  2. sharka.68 napsal:

    akdyž z těch placek uděláte drobečky a smícháte j ese salkem a ukooulíte kuličky a znova obalíte v těch drobkách nebo v něčem umletém..máte medovníkové kuličky…a jdou z toho těsta i vosí hnízda 😀

  3. lakysa22 napsal:

    Jak píše Boyka Lucie – Tvé tvoření je tak specifické, že to nezapřeš.
    Své výtvory – ať dort či roládu obsypávám na pečpapírem – brblâm jen potichu, aby se ten dort neurazil a držel pohromadě.. Když je maximálně ze tří placek, namažu vevnitř a po okraji, pak ho nastojato projedu v oříškách (takže jsou obsypané boky) a vršek už je pohoda. Zatím mi to vyšlo.

  4. Nella napsal:

    Krásně naservírované a určitě vynikající. Já medovník miluju. Taky jsem párkrát pekla (recept malinko jiný), ale od té doby co mladí už na sladké tak nejsou a my s manželem by jsme si dali tak jednou za čas na chuť, tak si dám v kavárně a doma jsem už dlouho nepekla. Ale láká mě zkusit tuto verzi, vánoce za rohem (od zítřka si budeme říkat že příští měsíc bude Štědrý den), vůbec se mi tomu nechce věřit.

  5. kvetula.v napsal:

    Medovník jsem se nikdy neodvážila. Láká mne to, ale vzhledem k mé (ne)obratnosti bych to řešila spíš jako obdélníky a následně řezy. Rozhodně nedokážu stvořit takovouto nádheru (ta už je jistě sežpapaná co?), ale k jídlu by to být mohlo.
    Co se posýpky boků dortu týče, milovala jsem dorty mé babičky. Mívala je celé pomazané krémem a obalené oříškama. Jak to dělala nevím, tvořila vždycky když jsme spali (v noci, nebo časně ráno?). Trvalo dlouho, než jsem se odhodlala to vyzkoušet a můj majstrštyk je -pomazaný dort na dostatečně široký talíř, nebo podnos, kolkolem nasypat oříšky a pomalu táhnout nožem, nebo tvrdou stěrkou, odspodu nahoru. Do krému lehce přitlačovat. Když se nedostává, není problém přisýpnout hromádku. Problém pak nastává, když mám hotové dílo přesunout na ten hezký „krajkový“ papír tak, aby se paráda neponičila. Ano, i já jsem při tom v kuchyni ráda sama, ale určitě z jiného důvodu, než babička. Opravdu netoužím po tom, aby někdo slyšel má „úlevná“ slova😊😎

  6. kvetula.v napsal:

    A teď koukám, že nejen že je to krásný dortík, ale recept má i krásné číslo 👍

  7. Francizska napsal:

    Jani, to je paráda. Krásné, jsi moc šikovná.

  8. Devetapadesatka napsal:

    Dekuju, dort jsem pekla na vyžádání mého muže k jeho narozeninám. Ale jinak peču pořád, on ma rad sladké k snídani, takze ze cviku nevyjdu 😉

  9. IvaC napsal:

    Pekla jsem jen jednou,víckrát ne a stačilo..nejsem dortový fanoušek….

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..