(3120) Houbový guláš

tvrdší lesní houby  ideálně hřibovité
cibule 2 ks
sádlo nebo olej na osmažení
kmín (drcený kmín) 2 lžičky
mletá sladká paprika 1–2 lžíce
vývar na podlití
špetka mletého nového koření
2 stroužky česneku (není nutný)
1–2 lžíce hladké mouky
1 lžíce majoránky
sůl a pepř

Poměr je uveden na 1–1,5 kg čerstvých hub.
Očištěné houby nakrájejte na silnější kousky, oloupanou cibuli nadrobno. V silnostěnném kastrolu nebo ve velké pánvi osmažte cibuli, až začne zlátnout (dobré osmažení je důležité pro výslednou barvu i chuť guláše).Pak vsypte houby a ze všech stran je orestujte. Poprašte paprikou a kmínem, promíchejte a trochu podlijte vývarem. Přikryté duste na mírném teple asi 30 minut, až budou houby zcela měkké – míchat, dle potřeby podlévat.
Ke konci dušení poprašte novým kořením, solí, pepřem a vmíchejte česnek. Zaprašte moukou, promíchejte, zalijte trochou studeného vývaru (dle požadovaného množství a hustoty omáčky)  a krátce povařte. Nakonec poprašte v dlaních rozemnutou majoránkou a už dál nevařte.
Na talíři možno dozdobit na proužky nakrájenou cibulí.

Poslala Květoslava. Podoba s receptem 363 je čistě náhodná a o provokaci se nejedná, protože pořád rostou. Na kokořínsku ve čtvrtek přinesla kamarádka z lesa hřiby a já tamtéž včera nasbírala na zahradě uprostřed vesnice půl košíčku václavek. Byly podle receptu 391.

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

12 komentářů: (3120) Houbový guláš

  1. jarybarka napsal:

    Tak ten sběr v této době tiše závidím.
    Houbový guláš je mana nebeská.

    Dala bych si hned.

  2. Devetapadesatka napsal:

    Tohle že není provokace? Tak to tedy JE, a jaká! U nás ani vyhlášení houbaři nenašli letos nic – tedy pokud nesbírají pro mě neidentifikovatelné a zcela jistě jen jednou jedlé houby.

  3. Imelda napsal:

    V tuhle dobu jsme s manželem chodili rádi na houby. kromě václavek jsme sbírali
    čirůvku fialovou. Mnoho lidí ji nesbírá. Je to moc dobrá houba, často jsme z ní měli
    obalované řízky.

    • bozena.fialova napsal:

      Václavky i čirůvky fialové mám taky moc ráda, výborná je i čirůvka dvoubarvá. Občas se našly i lakovky ametystové, podle barvy by si taky leckdo myslel, že jsou jedlé jen jednou. A když se zadařilo, všechny tyhle houby jsem podusila a zavařila ve vlastní šťávě, jsou vynikající do každého jídla. A ta barva, kterou si poněkud ponechají, je jako bonus. 🙂

  4. lakysa22 napsal:

    Píše se tu: poslala Květoslava..mám dotaz – jen recpect, nebo i zvzůreček??Taky bych oblízla..

  5. a.rena napsal:

    No, letos byla u nás opravdu „úroda“ hub – jedenkrát na smaženici a tři balíčky do mražáku. Jejda, ten guláš bych si dala a moooc bych si na něm pochutnala.

  6. Nella napsal:

    Tak houby mám ráda, ale nepoznám (krom muchomůrky červené) téměř nic, sbírala jsem jako dítě, pak už ne. Já bych opět mohla použít žampiony nebo hlívu a dochutit vlastním houbovým kořením, protože mě rodina zásobuje sušenými hřiby. Ale originál bude jistě výtečný a dala bych si, kdyby mě někdo pozval.

  7. kvetula.v napsal:

    No ona ani u nás se nadúroda nekonala. Nebýt toho, že chlap může jet na kole hodně daleko, nemáme nic. Takhle pořádal dlouhé výlety a z nich každý den něco dovezl – nacházel je daleko od sebe. Podle množství a druhu (tvrdé, měkké) jsem zpracovávala. Něco jsme snědli (pro dva toho není potřeba moc), něco se podušené zmrazilo, něco dětem nasušilo. Takové zásoby, jako loni ale nejsou – no není každý den posvícení, že?
    Jestli ještě rostou, nevím. Lidi s košíkama už nechodějí a jelikož se citelně ochladilo, kolo je zazimované. Poslední houby dovezl někdy v půlce října a už byly z některých míst podchlazené – přemrzlé, takže k ničemu. Tak si na gulášek zase rok počkáme…😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..