(3125) Klobásková (o)máčka

klobásy – nezkoušejte na tenhle recept použít nějakou levnou klobásu. Kupte pořádnou, masovou, od ověřeného řezníka nebo z domácích zdrojů. Protože její kvalita je důležitá pro chuť máčky.
mouka
mléko
sůl
pepř
cukr
ocet
plnotučná hořčice

Klobásy uvaříme ve vodě a propícháme, aby do ní vytekla šťáva. Klobásy nakrájíme na kolečka a osmažíme. Vývar z klobásek zahustime moukou rozkvedlanou v mléce, osolíme, opepříme, osladíme, přidáme trochu octa a plnotučnou hořčici. Provaříme. Servírujeme  s kolečky klobásy a jíme nejlépe s chlebem nebo knedlíky.

Recept na tradiční slováckou specialitu máme od pana Milana Palety. “ Já si to ještě posypal křenem, ale to jsem pouze experimentoval.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

44 komentářů: (3125) Klobásková (o)máčka

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    To je na úterý, ráno nebudu mít čas.

    • BOYE napsal:

      Hlásim, že už je úterý… Ale dneska půjdu spát brzy, tak tohle psaní je poslední věc před umytím a zapyžamováním člověka.
      Ten recept vypadá hrozně. Vždycky, když o tom někdo mluvil, myslela jsem si že padnul po hlavě rovnou na palici. Ale: Mám sousedku a kamarádku z Valašska, což je od Slovácka, co by valaškou dohodil. Jednou u ní na návštěvě a slivovicové ochutnávačce dostala hostitelský záchvat (ochutnávaly jsme hodně) a protože „přece ti jen tak nepředhodim klobásu“, začala vařit. Ty klobásy. Jenže pak pokračovala, zřejmě v souladu s tímhle receptem. No, strach a hrůza mě oslabovaly, ale slivovice posílila, tak jsem to snědla. A, světe div se, nic mi nebylo. Ráno jsem pak měla matný dojem, že mi ten nesmysl i chutnal. I zašla jsem opět k sousedům, odmítla vyprošťovák a prozkoumala zbytek v hrnci…
      I za střízliva prohlašuju, že navzdory všemu, je to nejen poživatelné, ale i docela jedlé.
      A křen je skvělej skoro vždycky, tak si ho k tomu snadno dovedu představit.

      • Haderach Kwisatz napsal:

        Spousta tradičních receptů vypadá příšerně. Pavlišovský řízek tu ani nemáme – pokaždý, když to čtu, rozhodí se mi gyroskopy. A podává se to i v restauracích.

        • Nella napsal:

          😀 Tak teď jsem se fakt od plic zasmála. Před pěti lety nás byl syn představit do rodiny naši nastávající snachy a Pavlišovský řízek nás tam čekal k obědu (je to blízko polských hranic). Koukali jsme na to jak z jara, protože u nás řízek frčí běžně s jakoukoli úpravou brambor, ale o tomto jsem nikdy neslyšela. Samozřejmě se to dalo sníst, ale doma zůstaneme u klasiky. Byli jsme tam pak asi za dva roky v restauraci a na jídelním lístku ho měli. My jsme si dali zvěřinu. Ne proto že by to nebylo poživatelné, ale zvyk je železná košile a nám chutná naše kombinace. V práci jsem měla kolegyni, která vzpomínala jak doma jedli rajskou omáčku s bramborem. To si taky neumím dost dobře představit (u nás těstoviny nebo knedlík), ale určitě se to jíst dá. Ovšem zkoušet to nebudu.

          • Nella napsal:

            No a pro samé vzpomínky jsem zapomněla okomentovat dnešní recept. Jedním slovem zajímavý. Sehnala jsem teď dobré klobásky, tak třeba se odhodlám aspoň k malému pokusu, ale nepopírám, že mě to udivilo. Ovšem když Boye tvrdí, že to jde, tak věřím že to tak je.

          • Haderach Kwisatz napsal:

            Rajskou s bramborem a vajíčkem natvrdo jsem milovala coby dítě. Nejsem si jista, jestli bych to dneska pozřela.

          • sharka.68 napsal:

            rajdu s bramborama jí moje máti (92 let jí je)..a rajče,jako plod, si cukruje,nesolí… já rajdu zase jen s těstovinama..někdy s rejží..s knedlama ji nedám…

        • sharka.68 napsal:

          a tuhle kombinaci,když jsem viděla prvně, tak jsme nevěřila,že to někdo dokáže sníst..a kolega do mne furt v Konecchlumí U Patřínů hučel – neškleb se,ochutnej..no a pak jsme si to dávali oba..Pavlišovický řízek..někde říkají Úpický…
          tuhle jsme se náhodně sešli v Globusu a měli výpečky, tak jsme si objednali houskové knedle,dušené zelí a polejt..bez výpečků a šli si pro řízek..no koukali na nás hoooodně divně..a my si spokojeně seděli a žvanili s plnou hu-plnejma ústama a jedli a probírali novinky…a svět byl opravdu chvilku normální…

          • a.rena napsal:

            Mám známou z Jesenicka, která jí rajskou zásadně se smaženým řízkem a knedlíkem. Prý je to tam u nich normální.

          • Haderach Kwisatz napsal:

            Ježkovovoko!

          • BOYE napsal:

            Tak a.renina rajská s řízkem dneska vede. To je drsný kombo!

          • Haderach Kwisatz napsal:

            Sorry jako. Za mě vede karfiól s kakaem. 🤣

  2. Devetapadesatka napsal:

    Různé jsou nejen cesty Páně, ale i receptů. Náš starší vnuk od mala miluje ryby. Jen tak, zlehka protažené polohrubou moukou a osmažené na másle. K tomu brambory a jeho druhé oblíbené jídlo: syrové kyselé zelí. Ta kombinace mi přišla hrozná, ale když jsme to ochutnali, světe div se, šlo to. Dneska už to jinak nejíme.

  3. jarybarka napsal:

    Ryby též miluju.Nejraději na másle na pánvi.
    Kyselé syrové zelí je pochoutka už od dětství,kdy jsme na něj chodily se sestrou do sklepa.Babička při nakládání do zelí dávala malá jablíčka a to byla úplná laskomina..
    Klobásková omáčka mi připadá hodně zajímavá.Ukládám a vyzkouším.

  4. 60anda napsal:

    Tak jsem si musela vyguglit tem řízek , to je teda nářez. Už jsem viděla řízek s rýží, ale tohle mě fakt překvapilo a jako velká milovnice zelí fakt nevím , jestli bych do toho šla

  5. a.rena napsal:

    Tato máčka se u nás vaří úplně běžně, jenom v ní není hořčice. Hlavně se vařila, když bylo potřeba rychle pořádně nasytit víc lidí, kteří pomáhali při různých akcích. A nejrychlejší je uvařit ji ze zavařených klobás. Ty my děláme dodnes, takže voda ze skla se nevyhodí, ale použije jako základ máčky a dál stejně. Jen se už klobásky nesmaží, ale dají prohřát do máčky. A jí se vždycky s chlebem. Mňam. Tchýně ji milovala.

  6. kvetula.v napsal:

    Inu sto lidí – sto chutí. Je fajn, že se tu scházejí kuchatky z různých koutů republiky a tudíž se tu najdou i různé recepty.
    Se zmiňovaným Pavlišovem jsem se setkala poprvé z řeči kamaráda z Dobrušky, který si pochvaloval, jak dobrý měl oběd. Následně jsem se od tehdejší šéfové dozvěděla, že je to jídlo na Náchodsku běžné (pochází z Jaroměře), ale její tehdy nastávající měl s tímhle nedělním obědem velký problém. Sice milovník řízků i knedlíků, nicméně kombinaci odmítl. Stejně tak můj vděčný strávník na výletě v restauraci Peklo u Nového Města nad Metují. Rád by si dal knedlík, ale měli jenom Pavlišov. Zbabělec zakonzervovaný si dal radši brambory s čímsi. Já všeobecně knedlíky nemusím, tak jsem si taky nedala. Ale kdyby nebylo na výběr, snědli by jsme to oba.
    Je to jen pro nás neobvyklá kombinace, stejně jako dnešní klobásová máčka. Jde jen o to – odhodlat se uvařit, ochutnat…. Koneckonců zablafuňky jsou taky z uzeniny a omáčkou z mouky a mléka – jen je tam navíc paprika😎

  7. Francizska napsal:

    Od rána přemyšlím, že mi to něco vzdáleně připomíná. Teď jsem si vzpomněla. Hodolanská omáčka. Neochutnala jsem ji, ale docela mne lákà ochutnat ji.
    Vaříte to někdo? Znáte to?
    Možná vám to připadá zvláštní jidlo, ale asi to fakt zkusím. Jen buřty nahradím klobásou.

  8. Vera M. napsal:

    Děcka , vy jste se všichni zbláznili !! I když – v rámci výměnného pobytu v šesté třídě ZŠ s rozšířeným vyučováním jazykům jsme jeli tedy do Drážďan a tam nám bylo naservírováno zelí – nic moc – a k tomu jablečná presnidavka . Hlad je sfiňa , řeknu vám .
    A hladové dítě sni fšecko

  9. Nella napsal:

    No koukám, že kulinářských zajímavostí se tady dnes sešlo docela dost a já nestačím zírat. Ale úplně stejně vykuleně jsem koukala na internetu na recept „květák s kakaem a cukrem, politý máslem“. Sníst se dá asi skoro všechno, ale něco zní fakt hodně zvláštně.
    A když jsem byla, před nástupem na vysokou školu, na povinné brigádě na Slovensku, naservírovali nám vyprážaný rezeň s dušenou ryžou. Když jsme u výdejního okénka namítly, že se tím asi udusíme, poradila nám paní ať si rýží polejeme šťávou ze švestkového kompotu, který byl k tomu podáván.

  10. jarybarka napsal:

    No páni tak dnes to je teda nářez.O Pavlišovském řízku jsem doteď netušila a určitě ho zkusím a tu rajskou s knedlíkem a řízkem taky.
    Já miluju takovéhle „prasárničky“-to myslím v dobrém.
    Ale ten květák nasladko s kakaem to NE.
    Ještě jednou si to musím pročíst a poznamenat ty kombinace.
    Dnes jste mě děvčata pobavily.

  11. BOYE napsal:

    Tááák. Takhle si představuju web, který frčí. Dneska nás tu bylo spousta a krásně se to četlo. Holky zlatý, jen tak dál!

  12. IvaC napsal:

    No byly to pěkné prasárničky,chtěla jsem přidat chutě mojí exšvagrové,ale to proti tomu dnešku bylo úplně normální jídlo. Milovala salámové mističky,tj.kolečka salámu se šlupkou.pak se zkroutí do misky.se špenátem a těstovinou.Já bych si to dala s bramborem,holt každý jsme jiný….

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..