(3127) Hradecké tyčinky

1 kg hladké mouky (když mám, dávám hl. mouku s vlákninou)
250 g tuku (sádlo, Hera či jiný tuk na pečení)
na kvásek:
1,5 kostky kvasnic
250 ml teplé vody
1 KL cukru
200 ml mléka
sůl do těsta cca 2 KL
na potření
vejce
na posyp
pekařská sůl, mák, kmín, sezam

Vypracujeme těsto (kdo má, tak v robotu) a necháme vykynout. Na pomoučené ploše vyválíme (já to dělám na 2x) na cca 3/4 cm a vykrajujeme jednotlivé tyčky. Potřeme rozšlehaným vejcem s míchaným s trochou mléka a sypeme dle libosti – kmínem, hrubou solí, sezamem, mákem.
Přeneseme opatrně po jedné na plech (celkem jsou z toho 4 velké plechy) a upečeme – na cca 180 stupňů asi 20 minut, ale tento údaj berte s rezervou.

Menší množství nedělám, nemá to cenu – je to dost jedlé, něco se rozdá, ale v uzavřené nádobě vydrží – odzkoušeno mám 14 dnů, zapomenuto na chalupě, jinak tak dlouho nemají šanci vydržet.
A ještě bych chtěla poděkovat Božence F., která mě navedla na nákup toho „udělátka“ na krájení, tzv kombajnu (rádýlko víceřadé). Je to pomocník k nezaplacení.
Poslala adela.adale

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

17 komentářů: (3127) Hradecké tyčinky

  1. Devetapadesatka napsal:

    Bezva! Už to vidím: do kousku těsta rozmarýn, do kousku bych zkusila strouhnout parmazán, do dalšího nasekané sušené rajče, něco chilli…. olalá, před koncem roku bezva recepísek.

  2. jarybarka napsal:

    Pěkné!
    Takovau dobrotu ocení hlavně mladí a vnoučata a ja jim ráda napeču.
    A jak píše 59 tak ještě těch možností dochucení těsta olalá.
    Ukládám a moc děkuji.

  3. Nella napsal:

    Paráda, v tuto dobu bezva nápad a komentáře čím by se to dalo ještě ozvláštnit jsou taky k nezaplacení. Hlavně se sýrem mám moc ráda. Však jsem jednou dostala od svých dítek dort a nahoře byla marcipánová myš se sýrem v tlapkách a občas ráda navštívím obchod u mlsné myši (sýry a jiné pochutiny, ale hlavně ty sýry včetně brynzy ze Slovenska).

  4. sharka.68 napsal:

    Hradecké tyčinky..jen sůl a kmín..rozedřely patro,,stávaly 1,50Kč ..teď přes 30,- a je jich tam míň..jako děti jsme je milovaly..tak bych je mohla z nostalgie zkusit….

  5. adela.adale napsal:

    Holky, já nevím, ale Hradecké tyčinky jsou myslím malé (tak je nazvala Haderach), tento recept je myšlen jako klasické velké tyčky (hospodské). To rádýlko má mezery 1,5 cm a dělám je na šířku plechu. Co se týče přidání sýru – jednou jsem to zkusila, zbyl mi nastrouhaný parmazán, ale nebylo to ono, nesedlo to tam a vůbec nám to nechutnalo… poslala jsem to ségře pro slepice 🙁
    Jestli něco přidat, tak něco suchého, nebo přidat na posyp -ale to je jen můj názor.

  6. Haderach Kwisatz napsal:

    Hradecké tyčinky jsou asi 30 cm dlouhé, silné jako dámský ukazováček a prodávají se solí a kmínem nebo mákem nebo pepřem. 😉

  7. Vera M. napsal:

    To udělatko je super a tyčinky takyyyyy

  8. lakysa22 napsal:

    Jojo – mák a seznam – to bude dobrota!

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..