(3135) Kaštanová polévka

jedlé kaštany
máslo
cibule
řapíkatý celer
čerstvý zázvor
1 litr vývaru
šlehačka
pepř
sůl

Recept vídeňské prababičky i s fotkou jsem poctivě ukradla na FB svého souseda, pana Martina T. a nechávám ho (skoro) bez úprav. A přiznávám, že jsem o této polévce nikdy ani neslyšela.

Tak nejdřív musíš upéct kaštany. Potřebuješ jich dvacet deka čisté váhy, čili doporučuju koupit tak třicet – některé budou plesnivé, vyhodíš slupky, něco sníš, atd. Upečeš v troubě (20-30 minut na 200 stupňů), oloupeš, nalámeš na menší kousky.

Pak do polévkového hrnce hodíš  pořádnou hroudu másla (recept ze začátku minulého století), orestuješ menší cibuli nakrájenou nadrobno (má zůstat světlá), přidáš jeden řapík celeru pokrájený na kousky a tak dva plátky čerstvého zázvoru. Chvíli restuješ, pak přisypeš kaštany, zase chvíli restuješ, pak to zaleješ litrem vývaru (dle originálního receptu kuřecí, já používám zeleninový) a necháš něco přes půl hodiny vařit. Pak to buď (jako prababička) zdlouhavě a složitě propasíruješ přes cedník, nebo (jako já) vezmeš tyčovej mixér a za minutu to máš. Potom se do toho přidá šlehačka ušlehaná tak z deci smetany (podle chuti), pořádně se to opepří, osolí a servíruje.

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

8 komentářů: (3135) Kaštanová polévka

  1. sharka.68 napsal:

    to nemusí bejt špatný,nikdy jsem ji nejedla a pečené kaštany mám ráda..

  2. IvaC napsal:

    Teda ta barva mně nějak ke konzumaci nevyzývá,a kaštany mně nic neříkají.Ovšem moje decera se po nich může utlouct.Je to neokoukaný,málo známý recept,možná to dceři udělám,děkuji…

  3. Nella napsal:

    Kaštany mám ráda. Pečené, nebo kaštanové pyré. Věřím že i tato polívka bude dobrá, ale zkoušet asi nebudu. Kaštany kupuju v Rakousku, tady se prý taky dají sehnat, ale nevím kde (myslím už upravené, ne syrové). A skvělou nádivku dělala mamka, já ji mám moc ráda, ale jsem bohužel v rodině jediná. Občas udělám, ale ne často, aspoň mi nezevšední.

  4. Vera M. napsal:

    Já mám na tu polévku dokonce už chuť . Ty pikantní ingredience, pepř nakonec … to je moje gusto . Bude luxusní

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..