Na 1 kg salátu budeme potřebovat:
140 g brambor
208 g mrkve
152 g celeru
151 g hrášku – zcezené
99 g sterilovaných okurek
200 g majonézy
20 g octa
0,5 g mletého pepře
10 g cukr krupice
10 g sůl
5 g worcester
Brambory, mrkev a celer uvaříme a necháme zchladnout (mrkev a celer jsou uvařené ne úplně do měkka). Váha je v uvařeném stavu. Majonéza je zde myšlena čistá, jen ze žloutků a oleje. Protože jsem požila koupenou, dala jsem o něco míň octa.
Kdo chce použít jako salát, třeba příloha k řízku, nakrájet na drobné kostičky. Já jsem strouhala, bude jako pomazánka na chlebíčky + chci zkusit šunkové závitky v aspiku. Ale dobré je to i jen tak, nebo s pečivem.
Vše opatrně promíchat a nechat zaležet.
Na vážení koření mám mikrováhu, kdo nemá, doporučuji.
Poslala adela.adale : „Ač jinak na rozpis surovin moc nedbám, zde jsem se striktně držela předpisu (normy jsou normy 🙂 )“
Zdroj:
Receptury studených pokrmů
Olalá, to vypadá moc dobře. Sice mě udivilo jen 140 g brambor, ale proč ne? A do šunkových závitků nebo na chlebíčky ideál.
Supr receptík. Jen ingredience vydělím dvěma a bude skvělá bašta. Dííík
snad vynásobíš …co vzůrečky???
Vzrecek nebude, prece nebudu trhat partu kdyz nikdo nedava🤣
Salátky jsou moje slabost. 🙂 Díky za recept.
A já už se těším na silvestra, až budu dělat chlebíčky s tímto salátkem. Mňam!
Ani nedutám, normovaný recept, to chceme. Já bych ještě na kolenou prosila o salámový TYROLSKÝ, už ho umím, dělám z pivního salámu, je super . Předem děkuji.
( Nikomu neříkejte , že sním klidně 30 dkg s rohlíky )
Že se k tomu vracím, ale bylo srandovní , jak všechno všude chutnalo stejně a za stejnou cenu. Ale jistota, že dostanu přesně to, co očekávám, to bylo na jednu stranu fajn. Ne že bych dnes chodila do mléčných barů, ale jako studenti jsme se tam někdy na něco stavili – když bylo za co -))
Věrko, tyrolský salát je asi německého původu a na něj se české normy nevztahovaly 🙂
Dodnes ho v ov prodávají a recepice nechtějí dát . Jmenuje se roky stejně. Už ho mám skoro vychytaný včetně pár kapek worchesteru.
Je to salámový salát zhruba : ten salám na krásné jemné delší nudle , cibulka , steril kapie taky na nudličky plus kyselé okurky krájené všelijak . Vynikající marináda – určitě jednoduchá, ale ty normy jsou normy . Aby to bylo prostě tskové jako to má přesně být
Ó to musí být dobré. Už se těším, jak to udělám.
Nechci žádný vzoreček, ale pořádný!!!! vzorek.!!!!
Taky mě překvapilo množství brambor, ale je to vychytané. To kilo je tak na dvě veky, moc pomazánkama nešetřím. Hrášek doporučuji drobnější.
A měly jste holky pravdu, mrkev a celer je lepší do pomazánky povařit – dělala jsem minulý týden bramborovou na chlebíčky a místo syrových jsem přidala celer a mrkev lehce ovařené a vynechala jsem cibuli. Takže dík za doporučení.
Díky za další „chlebíčkový“ salát do sbírky. Moc chlebíčky nedělám, ale různé pomazánky na toustový chleba jsou u nás ve veliké oblibě. Jemný hrášek mám, bude mu to v salátu slušet 😋😎
Jasan, saláty – strava studentská. Patnáct deka do papíru a dva rohlíky. A když je normovanej recept, může být vzpomínková večeře. Servírovat bych to mohla na tom papíru a na každej ještě napsat cenu tlustou fixkou, ať je to komplet. Pamatujete některá, kolik stával? Mně uvíznul Pochoutkový 4,20, Neapolský 4,70, Hanácký 2,50.Francouzský z mého harddisku zmizel.
Věrko, jen bych se ohradila proti tomu, že všechno chutnalo stejně a za stejnou cenu. Ano, všechno jakoby bylo podle norem, ale chutnalo to dům od domu jinak. Jasně, řeklo se „Pochoutkový“ a vědělas, co máš čekat. Jenže právě proto, že to všude stejné nebylo, byla lahůdkářství oblíbená a zavrhovaná. Stejně je to s pivem. Někde se to nedá pít, jinde si dáš ráda dvě a přesto je to pořád Plzeň…
Tak to jsi zajíc.
Bramborovej 1,50
Hanáckej 1,30
Vlašák 1,70
Rohlík 0,30
No, nezapomeň, že u nás na vsi tohle nebylo. Když já přišla do Prahy do školy a tudíž i do obchodů…
Jojo, a u Paukerta za 2,20 fazolový s křenem a pak feferonkový a holandský, salát z volské tlamy stály tuším taky něco kolem dvou kaček. Já ten „tlamový“ tedy nikdy nejedla, ale fakt to tam s úspěchem prodávali. A tento týden jsme vzpomínali na výrobnu chlebíčků v Nekázance – se strouhaným juniorem za 1,20 byl nejlepší 🙂
Volskou tlamu jsem měla ráda,to už se dnes nevidí a nebo antipastu,ta byla taky vyborná…
Volskou tlamu mají v řetězci Muuu