(3137) Francouzský salát

Na 1 kg salátu budeme potřebovat:

140 g brambor
208 g mrkve
152 g celeru
151 g hrášku – zcezené
99 g sterilovaných okurek
200 g majonézy
20 g octa
0,5 g mletého pepře
10 g cukr krupice
10 g sůl
5 g worcester

Brambory, mrkev a celer uvaříme a necháme zchladnout (mrkev a celer jsou uvařené ne úplně do měkka). Váha je v uvařeném stavu. Majonéza je zde myšlena čistá, jen ze žloutků a oleje. Protože jsem požila koupenou, dala jsem o něco míň octa.
Kdo chce použít jako salát, třeba příloha k řízku, nakrájet na drobné kostičky. Já jsem strouhala, bude jako pomazánka na chlebíčky + chci zkusit šunkové závitky v aspiku. Ale dobré je to i jen tak, nebo s pečivem.
Vše opatrně promíchat a nechat zaležet.
Na vážení koření mám mikrováhu, kdo nemá, doporučuji.
Poslala adela.adale : „Ač jinak na rozpis surovin moc nedbám, zde jsem se striktně držela předpisu (normy jsou normy 🙂 )“

Zdroj:
Receptury studených pokrmů

Příspěvek byl publikován v rubrice Studená a dietní kuchyně. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

19 komentářů: (3137) Francouzský salát

  1. Devetapadesatka napsal:

    Olalá, to vypadá moc dobře. Sice mě udivilo jen 140 g brambor, ale proč ne? A do šunkových závitků nebo na chlebíčky ideál.

  2. Nella napsal:

    Supr receptík. Jen ingredience vydělím dvěma a bude skvělá bašta. Dííík

  3. bozena.fialova napsal:

    Salátky jsou moje slabost. 🙂 Díky za recept.

  4. a.rena napsal:

    A já už se těším na silvestra, až budu dělat chlebíčky s tímto salátkem. Mňam!

  5. Vera M. napsal:

    Ani nedutám, normovaný recept, to chceme. Já bych ještě na kolenou prosila o salámový TYROLSKÝ, už ho umím, dělám z pivního salámu, je super . Předem děkuji.
    ( Nikomu neříkejte , že sním klidně 30 dkg s rohlíky )

  6. Francizska napsal:

    Ó to musí být dobré. Už se těším, jak to udělám.
    Nechci žádný vzoreček, ale pořádný!!!! vzorek.!!!!

  7. adela.adale napsal:

    Taky mě překvapilo množství brambor, ale je to vychytané. To kilo je tak na dvě veky, moc pomazánkama nešetřím. Hrášek doporučuji drobnější.
    A měly jste holky pravdu, mrkev a celer je lepší do pomazánky povařit – dělala jsem minulý týden bramborovou na chlebíčky a místo syrových jsem přidala celer a mrkev lehce ovařené a vynechala jsem cibuli. Takže dík za doporučení.

  8. kvetula.v napsal:

    Díky za další „chlebíčkový“ salát do sbírky. Moc chlebíčky nedělám, ale různé pomazánky na toustový chleba jsou u nás ve veliké oblibě. Jemný hrášek mám, bude mu to v salátu slušet 😋😎

  9. BOYE napsal:

    Jasan, saláty – strava studentská. Patnáct deka do papíru a dva rohlíky. A když je normovanej recept, může být vzpomínková večeře. Servírovat bych to mohla na tom papíru a na každej ještě napsat cenu tlustou fixkou, ať je to komplet. Pamatujete některá, kolik stával? Mně uvíznul Pochoutkový 4,20, Neapolský 4,70, Hanácký 2,50.Francouzský z mého harddisku zmizel.
    Věrko, jen bych se ohradila proti tomu, že všechno chutnalo stejně a za stejnou cenu. Ano, všechno jakoby bylo podle norem, ale chutnalo to dům od domu jinak. Jasně, řeklo se „Pochoutkový“ a vědělas, co máš čekat. Jenže právě proto, že to všude stejné nebylo, byla lahůdkářství oblíbená a zavrhovaná. Stejně je to s pivem. Někde se to nedá pít, jinde si dáš ráda dvě a přesto je to pořád Plzeň…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..