(3143) Orientální ryba

700 g rybí filety
5 stroužků česneku
sůl
pepř
paprika mletá pálivá jen na špičku nože
polévková lžíce cukru
citronová šťáva z půlky citronu
125 g rajský protlak nebo drcená rajčata
2-3 polévkové lžíce oleje
1/4l vody

Rybu si nafiletujeme. U ryby s větší kostí asi nebude potřeba. Já měl cejna a tak raději takhle. V surovinách je 700 g, ale asi je to jen orientační. Použít lze jakoukoliv rybu. Tak rybu máme připravenou a osušíme si ji.
Protlak jsem si rozmíchal ve vodě a připravil na zalití. Nějak jsem si nedovedl představit, jak poměrně hustý protlak promíchám s rybou, abych ji nepotrhal. Česnek jsem nasekal nadrobno. Filety jsem ještě ostrým nožem na vrchní straně prokrojil abych narušil kostičky, které zůstaly. Když dělám přírodní, tak krájím hustěji, ale tady jsem měl strach, aby se to nerozpadlo.
Teď si rybu okořeníme a pokapeme citronem.
Prudce opečeme z obou stran, jen krátce a přidáme česnek.
Zalijeme protlakem a na velmi mírném ohni dusíme 20 minut. Dochutíme cukrem a citronovou šťávou, lehce promícháme a je hotovo.

Recept poslal pan Josef: „Já opravdu nevím, proč se to jmenuje Orientální ryba. Recept je z Židovské kuchařky, kterou jsem dostal na setkání dědků kuchařů. Společně jsme zavzpomínali na staré vaření a shodli jsme se, že po novu neumíme a ani nechceme. Stejně už si vaříme jen doma a nejen abychom se najedli, ale hlavně pro radost a také si chceme dokázat, že ještě umíme. Ten recept mně zaujal a tak jsem to udělal a myslím, že to jde a proto ho sem dávám. Hlavně je možné použít jakoukoliv rybu. Příště zkusím kapra.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 komentářů: (3143) Orientální ryba

  1. jarybarka napsal:

    Pěkný recept.Jen mě vadí i překrájené kostičky.Můj problém protože já vypitvám i pidi páteř z olejovek a šupinky pokud jsou tam odstraňuji 🫢.
    Vařím z ryb které si sama nachytám a tak jsem zkusila ragú že sumce a to bylo vynikající.Sumec drobné kosti nemá.

  2. jarybarka napsal:

    Pěkný recept.Jen mě vadí i překrájené kostičky.Můj problém protože já vypitvám i pidi páteř z olejovek a šupinky pokud jsou tam odstraňuji 🫢.
    Vařím z ryb které si sama nachytám a tak jsem zkusila ragú že sumce a to bylo vynikající.Sumec drobné kosti nemá.
    Orientální rybu ukladám

  3. lakysa22 napsal:

    U nás se dělá z ryby jen jedna porce – tak když si strávník zakoupí, můžu jen překvapit. Pořád na másle prý se už přejedlo.🐟 Takže moc děkuju za recept a také jej předâm.

  4. adela.adale napsal:

    Můj táta mi jako rybář na dloooouhá desetiletí ryby zprotivil, tak já až teď zkouším pomalu a opatrně… a to spíš klasiku 🙂

  5. bozena.fialova napsal:

    Ryby miluju v jakékoliv úpravě a tenhle recept mě zaujal. Trochu mně to připadá jako teplá varianta konzervovaných ryb v rajské omáčce. Zkusím to ukuchtit z mořské štiky a úplně mi k tomu bude stačit nějaké bílé pečivo.

  6. Nella napsal:

    Ryby s manzelem mame radi a az odejde moribundus co se k nam v sobotu nastehoval (vcera skoro 40, od dneska ATB). Snad tady nehodla byt jeste na Stedry den. Sleduju, ale je mi mizerne, pripojim se az nezvaneho hosta vyprovodim ze dveri. Hlavne budte vsichni zdravi a jsem rada ze nas bude pan Josef navstevovat casto.

  7. BOYE napsal:

    Jsem rybožravá. Nejím jen ryby z Mekongu a podobných stok. A tenhle recept je jak Pavlovův zvonek. Abych si neposlintala klávesnici, musela jsem si dojít do lednice urvat stehno z uzenáče. Moc dobrá noční svačinka, ale tu teplou rybu bych raději.
    Pokud jde o název, je to stejné jako se španělským ptáčkem, americkýma a francouzskýma bramborama, holandským řízkem…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..