600 g krkovička
jedna kompotová miska sušených hub
1 ks velká cibule
5 stroužků česneku
asi 3 střiky Worcester
1 KL Tabasko nebo jalapeňo nebo trochu wasabi pasty
1 PL mouka hladká
3 PL olej nebo raději sádlo
pepř a sůl
Tak nejdříve si do horké vody namočíme houby. Omlouvám se za množství miska. Nevážím, ale dal jsem dvě plné hrsti a ruku mám velkou, tak ženy snad tři a nebo podle toho jak máte rádi.
Připravíme si suroviny. Krkovičku nakrájíme na kostky, cibuli najemno a česnek si posekáme.
Na sádle osmahneme cibulku. Přidáme krkovičku, okořeníme, ale ne tekuté. Zaprášíme moukou a necháme vysmahnout, teď zastříkneme worcesterem a něčím co máte. Já měl zelený pepř, ale jde Tabasko nebo něco podobného a lehce podlijeme vodou, ono se nám krásně rozpustí ta přismahnutá mouka, udělá barvičku a zahustí tak akorát.
Přidáme houby ale i s vodou ve které jsme je měli namočené.
Přidáme trochu vody a dusíme. Po chvilkách kontrolujeme a lehce podléváme až se dostaneme k tomu, že máme jednak dost šťávy a je to krásně zahuštěné a má to tu správnou barvu. Ochutnáme dochutíme solí a pepřem a je to.
Poslal pan Josef: „Koupil jsem krkovičku s kostí a tak jsem ji vykosťoval a připravoval k dalšímu použití a najednou jsem měl krásnou hromádku pěkného ořezu a tak jsem vytvořil toto.“
To je jen na obdivné óóó! V podstatě klasika, ale pozvednutá do chuťových výšin použitým kořením. Za mě vede wasabi.
U nás wasabi ne, ale ten zelený vepř bude moc dobrý koření a hromádku ořezů z krkovičky mám v mrazáku – tak aspoň vím, co s tím. Ale z takové velkorysé porce by se dal jeden maličkej kousek…no, malinkej..jojo, už mlčim…
No nevím, Lakys, jestli zelený VEPŘ bude zrovna nejlepší kořeni 🤷♀️. Aby ti nebylo blbě, děvče 🫣
Ach jo – já si nevšimla – a už jsem dnes jednu ostudu měla. V dopise na realitku mi ve slově p o č í t a č zmizlo O a místo něj tam bylo I…
Kombinaci maso + houby miluju, takže tohle bude velice brzy. Díky.
Oblíbené jídlo vnuček. Dělam stejně, z plátků vepřového a nedávám pálivé věci. Na to jsou příliš malé.
Tohle jídlo vždy zaručeně sní.
Bezva !!! Nemůže to být jiné, než výborné . Taky koukám na tu kombinaci chutí a těším se na to
Maso na houbách je geniální gastrovynález. Za mě tam rozhodně zvítězí tabasco, nebo nějaká jeho sestra. A nebude ve formě kapaliny, alébrž jako plod. Zeťák letos tabasco pěstoval, ale nějak jsem sklízela jen já. Jenže než jsem stačila sklidit ve velkém a experimentálně si udělat tabasčí lahvičky, byl na zahradě mongolský večírek a papričky padly ke kumysu a skopci. Tak zas napřesrok. Vlastně nééé, už letos!
Krkovičku (výjimečně plecko) na houbách čerstvých, sušených, mražených dělávám téměř totožně, ale nikdy mne nenapadlo přidat krom soli, pepře a drceného kmínu, i něco ostřejšího. Určitě inovaci vyzkouším 😋😎