(3155) Čínský zelný salát

1/2  hlávky zelí bílé
1 ks sklenička nakládaných hub
1 ks sterilovaná kapie
3 čajové lžičky soli
1 čajová lžička čerstvý zázvor
5 PL cukr
6 PL  ocet
1 KL chilli paprika
5 PL lžic olej (dávali jsme asi slunečnicový lisovaný, byl v neonačené láhvi, ale trochu jsem ochutnal a mám dojem, že slunečnicový)
1 PL sojová omáčka světlá

Zelí zbavíme košťálu. Položíme na prkénko a nakrájíme na pásky. Potom nakrájíme na čtverečky. Zelí rukama promneme, aby se nám jednotlivé lupínky oddělily a dáme do vařící neosolené vody spařit. Tohle je nejobtížnější část přípravy, tak si to pečlivě pročtěte. Moc daleko od zelí nechodíme a tak po jedné minutě si kousek vyndáme a ochutnáme. Nesmí zůstat tvrdé a ani nesmí být rozvařené. Musí být křupavé. Když máme zelí hotové, vylijeme jej do cedníku a hned propláchneme studenou vodou, nešetříme, musíme zastavit měknutí.
Teď si připravíme nálev. Všechny suroviny si dáme do misky a pěkně rozšleháme. Je to napohled dost některých surovin, ale výsledek je takový, jaký má být.
Vezmeme si kapii a nakrájíme na proužky.
No a začneme míchat. Zelí dáme do misky a přidáme kapii a kyselé houby. Promícháme a zalijeme připraveným zálevem a opět pečlivě promícháme.
Když je studený můžeme podávat. Ale doporučuji salát nechat do druhého dne proležet a když půjdete okolo lednice tak trochu ne ujíst, ale ještě promíchat až se všechno spojí a předá si to chutě.

Recept na salát,  jaký dělal v Čínské restauraci ve Vodičkově ulici v Praze, nám poslal pan Josef.
A krásně k tomu píše: „ Měl jsem trochu problém to přečíst, protože ten recept jsem si psal pře 50 lety. Alespoň ho budu mít přepsaný. Někdo možná namítne, že tam nejsou originál suroviny ale prosím, kdo chce může nahradit náš ocet rýžovým a koupit špičkový slunečnicový olej. Ono se to o moc neliší a i v restauraci se suroviny nahrazovaly dostupnými. Používaly se zásadně originál suroviny, ale vše jsem vždy ochutnal a doladil jsem si to na naše. Opravdu se neliší moc od originálu, ale před více jak 50 lety jsme si asi o tom originálu mohli nechat jen zdát. Ale dělal jsem ten salát každý den večer, aby byl na dopoledne připravený a hodně mně čínský kuchař kontroloval a nezabil mně, tak asi dobré.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Studená a dietní kuchyně. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

12 komentářů: (3155) Čínský zelný salát

  1. 60anda napsal:

    krásný recept a krásné čtení při pondělku

  2. a.rena napsal:

    Já mám chuuuť! Jdu do toho. To jsou vždycky tak krásně popsané recepty, že Pavlovův reflex funguje ostošest. Jen musím koupit zázvor, páč poslední jsem včera dala do pikantní čočkové polévky (2309).

  3. Devetapadesatka napsal:

    Jooo! To je on! Takový se prodával u Paukerta! Asi tam tehdy nebyl zázvor, ale salát byl famózní. Díky za připomínku a skvělý recept.

  4. Vera M. napsal:

    Ooo, ten pamatuju a v nějaké formě jsem kdysi dělala . Určitě bez zázvoru , ale to bude teprve ono 😎. Díky

  5. Nella napsal:

    Neznám, ale určitě vyzkouším. Sice jen sama, manžel nemusí nakládané houby ani zázvor), ale to množství se mi nezdá tak velké abych to nezvládla. Případně můžu pokrátit suroviny na polovinu, abych věděla do čeho jdu. Krásně a jasně popsaný postup a za to velký dík panu Josefovi.

  6. kvetula.v napsal:

    Tak s tímhle receptem si asi neporadím. Jednak nemám nakládané houby (já osobně jen suším, dusím a mrazím) a i kdybych posháněla, tak si určo neporadím s hůlkama. Děti se snažily mne naučit, ba i tehdy 4,5letý vnouček se chechtal, když viděl, jak s tím babi zápasí. V čínské restauraci mi vždycky k jídlu objednávali i příbor 🤷‍♀️

  7. IvaC napsal:

    Tak toto jsem ochutnala před zhruba 45tilety na svatbě tehdy československé reprezentantky buď ve volejbale nebo házené,to už si nepamatuji,a ta byla v Číně,moc jí to chutnalo a tak to její maminka udělala na přání a bylo to fakt moc dobré,jak nemusím pálivé,tady mi to tak nevadilo.Děkuji,aspoň vím,jak to dělala…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..