250 g suchého loupaného hrachu
česnek,
majoránka, , sůl
máslo, hladká mouka
čerstvý, zamrazený nebo sterilovaný zelený hrášek
opečené kostičky veky, můžeme přidat i opečené kostičky slaniny nebo špeku.
Suchý loupaný hrách namočíme na 2 – 3 hodiny do studené vody
Po uvaření rozmixujeme na hladko, přidáme česnek, majoránku, a sůl
a lehce zahustíme jíškou z hladké mouky a másla. Přidáme opečenou slaninu.
Do hotové polévky přidáme zelený hrášek a na kostičky nakrájenou opečenou veku
Autorka receptu: Jana Macůrková
Jj, dobrá hrachovka nikdy není zlá… Já bych jí tedy pojmenovala „hrachová s hráškem“, ale to je marginálie 🙂 Nicméně mi to připomnělo polívku Maggi ze zahrádky, na které bylo s vykřičníkem upozornění, že může obsahovat stopy celeru. Tenkrát jsme se váleli mezi regály v tesku smíchy a synek se odvážil zeptat u pultu s uzeninama, zda tyto obsahují stopy masa.
Jen mám smůlu, protože v týhle domácnosti jsem jediná, kdo hrách jí (a ráda). Těšim se, že jednou je všechny vyženu, nebudu pracovat a uvařim si menu podle sebe, aniž bych musela brát ohledy na kohokoli. Hrachovka bude na čelním místě. Hrachová kaše taky.
Kuchatky moje, nezkoušela jste některá sladký dezert ze žlutého hrachu? Vyšel recepis kdysi dávno v takové té malé obrázkové kuchařce s kroužkovou vazbou. Je to nejmíň 30 let. Tenkrát se o to pokusila manželova teta, ale nebyla žádný talent ani šikula a výsledek tomu odpovídal. Já navíc byla v té době těhotná, tudíž nesměrodatná… Docela by mě to zajímalo.
Už jsem ti ji přejmenovala…..???
Děkuji 🙂 Jen abych nebyla příště za rejpalku obecnou.
Ovšem teď přebil všechny překlepy Devětapadesátčin med u sedlácký bídy…
Mně taky jedna dobrá kamarádka říká : Nebuď šťoura…..
ale tady to tak hezky nevynikne, to bys ji musela slyšet a hlavně vidět, jak se při tom tváří.
Já nevím proč ale nějak jsem přestala dělat polévky a to jsem fakt polívková a hráškovou s hráškem a slaninou mám ráda.Ještě na ni u nás patří na sádle o smažený na kostičky nakrájený chleba.?
My teď máme naopak polívkové období. Většinou je večeříme a do jara se to nezmění. Až přijdou vedra, nastane útlum a nastoupí jídla studená. Mně v hrachovce i hráškovce víc chutná bílé pečivo a v čočkové a fazolové zase chleba. V rybí bílé, v rajské a česnečce chleba. Zeleninové krémové to mám kus od kusu a v tykvové je mi to fuk… Obecně mám raději ke všemu chleba, jen k majonézovým salátům většinou přikusuju bílé. Nejmíň v oblibě je tousťák – připadá mi moc chemický. Ten se mi osvědčil jen na strouhanku k obalování vánočního kapra.
Jestli sis všimla, tak právě polévek je na Bramboračce celkem málo, nechceš něco poslat, osobo? A chci se optat, 23.9 jedu na okružní cestu kolem ČR (jedu na Zahradu Čech, potom do Němec na nákup a domů). Když se stavím, Prodáš mi 3 kg ořechů?
Dooobrá, udělám polívkovou kolekci, až vám budou pupíky žbluňkat. 🙂 /pozri mail/
Když jsem se dostala až k obalování kapra: Obalujete některá v Panko strouhance? A máte tušení, čím je jiná a proč je tak drahá? Ve složení je mouka, voda droždí… tak mi to není moc jasné. Nikdy jsem ji nezkoušela, tak se nezasvěceně tážu 🙂
Jo, zkoušela jsem ji, je jen víc křupavá a jemnější než obyč, ale za ty prachy to nestojí. Řízky obaluju v rozmickovaném čerstvém tousťáku, nenasají tolik tuku a řízky jsou jedna báseň.
Ano, to je i můj model a někdy přidávám petrtelku. Panko tedy zkoušet nebudu. Dík.
Já jednou na Zahrad Čech narazila na směs na obalování, tuším, že se to jmenovalo Hraška. Už jsem to kdysi komentovala na PŽ, ale jen pro osvěžení – už jen ta zelená barva mně odrazovala. On to byl nějaký sušený a mletý hrách či, co…. Jinak já si dělám strouhanku svoji, dcery vozí rohlíky pro králíčky a tak mám vždycky zásobu.
Hraška je hitovka. Hrachová okořeněná mouka. Pro bezlepkáče dobrá alternativa, pro výrobce trik, jak draze prodat hrách. V těstě se s ní dají prý nahradit vejce. Chuťově mi nevadí, kupovat to nebudu. Nejsem chorá na těle a na duchu ne tak moc. Zkoušim kde co, za vlastní beru jen výběrové kusy. Hraška to není.