4 středně velké brambory
2 hrnky širokých nudlí (kolínek atd.=větší těstoviny)
bramborový nebo houskový knedlík
2 hrnky kysaného zelí
1 cibule
4 plátky anglické slaniny (nebo uzené krkovice, stačí i zbytky vařeného nebo pečeného masa)
sůl, pepř, kmín, olej
Brambory uvaříme v osolené vodě s přidáním kmínu a potom pomačkáme.
Těstoviny uvaříme v osolené vodě a scedíme. Knedlík nakrájíme na kousky a vše smícháme s kysaným (já dávám sterilované kedlubnové) zelím, které jsme mezitím, co se vařily brambory a těstoviny, osmažily na na oleji s nakrájenou cibulkou, potom podlily troškou vody a dusily asi 15 min. do odpaření tekutiny.
Samostatně opečeme slaninu, nakrájenou na malé kostky, vmícháme do zelí, přidáme těstoviny, brambory, a knedlík, opepříme, příp. dosolíme, a lehce promícháme.
Na ozdobení slaninu nebo krkovici nařízneme ozdobně do hřebínku a osmahneme na oleji (můžeme si nachystat při restování slaniny).
Navrch můžeme ozdobit ještě kouskem petrželky nebo libečku.
Recept vyzkoušela: Jana Macůrková
U nás se nesmí smíchávat. Až na výjimky: Uhlířina, chlupaté knedlíky, výpečky. Všechny ostatní směsné zbytky musim maskovat do karnabátkový a opečánkový podoby. Mají to po otci. Třeba nesnědí polífku, ve které je víc druhů luštěnin, nebo nudle i knedlíčky. Naštěstí se to nevztahuje na zeleninu a ovoce. Takže sedlácká bída by neprošla jako celek. Nicméně v případě, že je od všeho menší zbytek, uvaří se zelí a slanina a každý si k tomu vezme něco. Dokonce dost často, když mládež třeba škrabe brambory, připraví víc, aby byl zbytek, páč pak se z toho udělá něco mňam. Včera k večeři zrovna: V lednici akutní brokolice a rajčata, troška vařených brambor. Vrstveno do pekáčku, obveseleno kousíčkem slaniny – tak pro jednu hladovou myš – a ve finále ukryto pod směsí rozkvedlaného vajíčka s pár lžícemi mléka a nastrouhaným plesnivcem. Pravila dorostenka, že se to mělo vyfotit a poslat, neb gastro-vizuální požitek byl vysoce hodnotitelný… Kdybyste do toho některá šla, tak brokolici jsem nepředvářela. Použila jsem jen nejhořejší růžičky, krásně to křupalo. A z košťálků a košťálů bude polífka.
Ta dorostenka měla pravdu, ty jako odrostenka jsi měla poslat….
Poslat koho, kam… Sežrali to dřív, než jsem stačila zavelet k prostření…
No, jo, když ty taky jim nedáš půl roku nažrat a pak si myslíš, že tomu regimentu stačí kyblík brambor….
Dneska regimentu stačily řízky a brkaše. Prej hlavně nefotit, aby šnycle na talířích ještě trochu syčely. Na zejtra zbyl jeden pro Benjamínu, neb zvostane samotinká doma. Já jdu pracovat a dorostenka se ubéře se starší sestrou do ateliéru, kde – po snídani v La Gare- budou se věnovati umění, oběd jen lehký – asi olivy a losos. Až se v noci vrátim, Benjamina bude přežraná lahůdkama od sousedů (chůdinka statečná, byla doma sama, tak jsme ji pozvali), dorostence bude padat suši z uší a na matku urvanou zbyde ta kaše od řízků.
Zlatej kyblík brambor. Takovej malinkej koncentráček na pár dní by potřebovaly.
Těstoviny s kysaným zelím a slaninou jsou bezva.Šťouchaný brambory se zelím a ždibcem uzeného jsou taky fajn.O knedlíku se zelím a masem se ani nemá cenu bavit.No a dát to fšecko najednou na jeden talíř? Proč ne.Není v tom nic špatnýho.A pívo to jistí. ??
U nás by to sice neprošlo, nesedí mi tam ty těstoviny, ale proč ne. Babička dělávala uhlířinu – na máslo cibulku, na ni nakrájené houskáče a brambory. Opekla, k tomu v létě okurka se smetanou, v zimě s kyselou.
Naše uhlířina jsou noky a brambory, ta cibulka na sádle. Když jsem se kdysi dočetla o knedlíku, otestovala jsem a prošlo to s tím, že noky radši, ale dá se 🙂
Někdo tomu říká přesbidlo.
Podobně smíchané těstoviny /nejčastěji fleky/ a brambory zovou grenadýrmarš. Všechny varianty se uvádí se zelím i bez. Prostě se opět potvrzuje, že brambory a zelé – živobytí celé. Zvláště když žijeme v místě a době, kde se k tomu kdykoli dá přihodit špek, slanina i jiná pseudoflákotka… A vokurčička, pivíčko… Holky, ono to s tou cenou másla náš blahobyt neohrozí 🙂 (sama podstata problému mě samozřejmě pěkně s..e)
Mně sice ta podstata sere taky, ale když si vezmu kolik másla spotřebuji do roka, tak taky nic moc. Na vánoce asi nejvíc, tak 4 čtvrtky a to jsou 200,- a to mně zase tak nějak nepoloží. Já peču víc z Hery nebo Zlaté Hané.
Taky to tak nějak mám. Používám sice jen máslo – když ne olej a sádlo, ale taky to rozpočet neohrožuje. Jen mi to připadá nestoudný a háklivá jsem na mlíko a jeho deriváty od chvíle, kdy kamarád položil chov krav po té, co Madetě bylo zatěžko jezdit si pro 300 litrů mlíka, za který platila sedm pade. Krávy byly celý dny na šumavských loukách a v kravíně jen na dojení a v zimě, kdy žraly seno tak voňavý, že by z něj šel dělat salát. Neznám víc bio, než bylo jejich mlíko (o značku nikdy neusilovali). Budeme žrát plasty, protože ministerstvu zemědělství chybí selskej rozum… Uf, nějak jsem se zase nadzvedla. Dneska už po třetí. Ráno jsem volala do Londýna, je-li potomstvo po výbuchu v pohodě, v poledne mě dojal jeden presidentský výrok a večer se samovolně rozčílim kvůli máslu. No, nejsem bubá?
Jsi spis noumauni
Děkuji Úďo! Tedy napsaný ten Lůďa vypadá strašně 🙂
Já vím, že se dávají noky, ale bábí byla z Podkrkonoší a tam jely knedle… A nakonec je to jedno, hlavně když to chutná. Já jsem chytila střevní chřipku včetně horečky, takže si dopřávám jen čaj a vincentku. Chjoooo
A chudinečko to je nemilé.Přeju brzké zotavení.?
Děkuju ?
Achich. Vydrž. Na „úpravu“ používáme hodně uvařenou rýži a sušené borůvky. Ale vždycky nechávám čas na vyčištění. O vincentce jsem neslyšela. Desinfekce jódem? Chemii nasazuju až jako poslední a ta vincentka mě zaujala.
Vincentku kvůli doplnění soli. Jinak studený čaj s trochou medu (píšu na telefonu a do slova medu se mi namísto“e“ vloudilo „r“) – jednoduché cukry. Borůvek nemaje, dnes hladovka, zitra možná ta rýže.
????mě taky občas naskakujou dost divný slova
…a pak se spolehni na IT, když posíláš něco důležitého a potřebuješ zachovat dekorum 🙂
Je to fuk. Stejně to vzniklo z nedostatku něčeho. Když je málo brambor, uvaří se noky. Když knedlí, uvaří se brambory… Šetřit bábiny uměly.
Mě tenhle recept zaujal v kuchařce po mojí prababičce. A i když se mi ta kombinace taky zdála divoká, tak je to velice chutné jídlo, a jen se po něm u nás zaprášilo. Na internetu jsem ho hledala a jen se liší v tom, že já mám nejen brambory a těstoviny ale i ten houskový knedlík. Jinak na takové recepty jako grenadýrmarš, házidlopřesbidlo, pučálka ap. také dojde, jen je musím uvařit, aby byla kvalitní fotky.
U nás doma se taková jídla vůbec nevařila, ale můj děda, když zbyly brambory a kousek knedle, tak si dělal perfektní večeři. Na sádlo dal nakrájenou cibulku, osmahl, přidal brambory a zbytek knedle. Všechno opekl, přidal rozmačkaný česnek a bylo hotovo. Vůně po celé kuchyni. Je pravda, že to jedl pouze on a já. Dobrota, ráda na to vzpomínám.