Když se vám nelíbí Sedlácká bída, tak tady máte Sedláckou baštu…..
1 malé sterilované zelí (červené nebo bílé)
můžeme použít i zelí kysané
1 středně velká cibule
2 jitrnice
2 jelita
vařené brambory
Velké brambory oloupeme před vařením a nakrájíme je na malé kousky, malé až po uvaření. Na pánvi osmahneme jitrnice a jelítka a na vypečeném tuku osmahneme cibulku pokrájenou najemno. Zelí podusíme bez nálevu s trochou vody. Dochutíme, aby bylo kyselejší, ne sladké. Kysané zelí dochucovat nemusíme. Smícháme zelí s cibulkou a a bramborami. Podáváme s jitrnicemi nebo jelítky.
Recept připravila: Jana Macůrková
Recept ochutnal a schválil: Pavlínka
Ještě, že dneska byly řízky a večeře dost pozdě. Bych si teď slintala mezi písmenka.
Vy bando jedna, kde berete jitrnice a jelitka? Ja v Globusu Max (Ostrava)
Jana? To je přece jasný! Starý učitelský trik… (… kdo nemá vejce, může přinést máslo…) 🙂
Ale to jsi na omylu – 4 hodiny pauza mezi poslední hodinou a večerními schůzkami s rodiči, menší výlet do Mnichovic a soukromý řezník na náměstí. I když je pravda, že tentokrát zklamal, měl jen jitrničky, i když luxusní, ale jelítka prý budou až příští týden.
Nevěděla by Lakysska, kde je v Ove takovýto soukromý řezník ? Já bych se za zabijackou zabila
Můj bratr nedá dopustit na prodejnu těšínských jatek, která je v centru Ostravy. Jinak pokud máte auto, doporučila bych vám zajet do Sedlnice do Gurmánu. Mají opravdu výtečné jitrnice, jelítka, tlačenku a sekanou a taky čerstvé maso. Když kolegyně slaví narozeniny, vždy nakupují v Gurmánu. Je to sice od Ostravy trochu z ruky, ale ne moc daleko. Já jsem zažívala jako holka zabíjačky na Olomoucku a jsem tudíž domácími zabíjačkami rozmazlená a máloco mi chutná, ale jejich dobroty jsou jako domácí. Tady v okolí je taky dobrá firma Žabčík.
Teď mi bratr říkal, že v těch těšínských jatkách se zhoršili s čerstvostí.
Děkuji, Děkuji, já jsem fakt zabijaček nedojedená. Koupím si třeba v Globusu jelitkový prejt a uvařím z něj prdelanku …trošku brambor na kostičky, kmín, pepř, česnek, jedna cibule a je to výborné.
Jen opravím jednu nepřesnost v článku s receptem: recept jsem ochutnal a pochválil 🙂
Jano, prosím tě, neukazuj mi pořád ty krásné malé brambůrky čerstvé. Máme tady sice prodejce na trhu, který také prodává takové malé brambůrky, ale nemají tu tenkou slupku! Pošli raději foto černých cuketových kostek, které stvořila paní Kateřina Bičíková (děsná baba, já jsem na ni alergická , a to jsem velice mírumilovná)na PŽ a nikomu chutě neuděláš. Manželovi a synovi doporuč umělecké ztvárnění fota dle PŽ. Něco rozházet a nebo podstrčit nějaký hadr
Neboj, už tam mám maximálně tak na jeden oběd a už tě dráždit nebudu.
Ale zároveň ti slibuju, že je příští rok zase zasadím a to už jen proto, abych nebyla nucena na Bramboračku dávat právě ty výkřiky do tmy á la PŽ.???
Já bych jedla jen ty brambory, jitrnici ani jelito nemusím 🙂 predvarila bych je,pak malinká na jehlu a strčila na chvíli pod gril 🙂
Navlékla