Když nejsou okurky nakládačky, nebo je jich málo, zkuste Adélu nakyselo.
1 velká dýně ( naše měla něco kolem 30 kg – odrůda Goliáš)
cibule
papriky
nálev na okurky
Dýni rozkrájíme na kusy, se kterými se dá manipulovat, oloupeme, zbavíme semen a měkké dužiny uvnitř (tu můžeme použít místo cukety do bramboráku, buchty nebo perníku, ev. jako výplň do marmelády – recept dám příští týden).
Pevné kusy nakrájíme na hranolky cca 2 x 2 x 10 cm, srovnáme do sklenic, přidáme k nim kousek cibule (na dno) a kousky papriky. Zalijeme vlažným nálevem na okurky a sterilujeme 15 minut při teplotě cca 80 st.
Doporučuji přidat do nálevu sladidlo nebo cukr, protože z nějakého mně neznámého důvodu je dýně s normálním nálevem (já používám Deko, Lako nebo Nako) hodně kyselá.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Ty jo, to vidím prvně a při tom je to tak logický! Proč by sestřenice okurky nemohla být použita podobně… Jestli jim vydrží i barva, je to poklad.
Kusy pro pohodlnější manipulaci se u nás dělaly sekerou (babička), nebo mačetou (ostatní). Vždycky trochu ucáklo, ale slepice byly pohotově při ruce, tudíž nulové ztráty…
Vzhledem k tomu, že jest bylo foceno po zavaření, tak barva drží. A to jsem je nedělala poprvé. A ta mačeta je dobrý nápad, při velikosti té naší Adélky nápad řekla bych skoro k nezaplacení. A tady v Janovicích u Krauera mačetu mají.