Tvarohová směs:
2 měkké tvarohy
2 vejce
2 lžíce moučkového cukru
1/8 l mléka
1/2 vanilkového cukrurozinky nebo sušené brusinky
Sypká směs:
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1/2 hrnku cukru
1/2 prášku do pečiva
máslo
Formu vymažeme máslem. Nasypeme půlku sypké směsi, na ni nalijeme tvarohovou směs a na ni zbytek sypké směsi. Hustě poklademe proužky másla. Pečeme v předehřáté troubě přibližně 30 minut.
Autorka receptu: lida.f
Skvělá to záležitost, rychlý a výborný koláč. Já obvykle navyšuji dávku tvarohu na 4 kostky ( vaničky ) a podle hustoty a chuti náplně přidám cukr a mléko. Vychlazené a tuhé máslo na koláč nastrouhám struhadlem. Zdravím Janičko a děkuji!
Já to nepekla, to lida.f.
To máte pravdu s tím tvarohem. Na toto množství směsi se musí přidat.
To s tím nastrouhaným máslem zkusím.
To nastrouhané máslo už jsem udělala a je to výborný nápad,moc děkuji….
Zkuste do tvarohu přimíchat sezamové semínko, bude krásně křupat. A někdy přidávám do tvarohu čokoládové hoblinky.
Vynálezci tohohle koláče by příslušela pozlacená busta v kulinářském památníku!
To máte pravdu. Koláč se ještě peče v troubě a rodina už mlsně obchází kolem. Ještě se nestalo, že by zůstal zbytek koláče do druhého dne.
Tento koláč byl nejoblíbenější mojí babičky, říkala tomu „excelentní buchta“ 🙂 My tedy sypkou směs děláme formou drobenky, nahoru i dolů, ale jinak úplně stejně. Jen tvarohu taky trošku víc a když je sezóna na rebarboru, tak ji tam taky šupnem. Je to s ní moc dobré 🙂 A nebo čokoládu na kousky.
Zdravím Vás, já jsem tento koláč viděla péci v televizi Pavlem Vítkem pod názvem „Karlštejnský jablečný koláč“. Těsto je stejné, liší se pouze náplň, která se skládá z nastrouhaných jablek, skořice a trochy cukru (podle kyselosti jablek), případně rozinek nebo ořechů, čili náplň jako do štrúdlu.
Zrovna v sobotu jsem ho pekla z dvojité dávky na plech, a protože jsem byla trochu rozmařilá, tak jsem nasekala do tvarohu ještě kromě rozinek dvě hrsti ořechů. Pak se mi tady bála jedna hruška na ošatce, tak byla nakrájena a přidána. Myslela jsem, že mi slupnou i pekáč. Jak píše janka.strelda s rebarborou je také výborný, jahody jsou vynikající a borůvky také. Jen se to nesmí přehnat.
Jojo, u nás z plechu záhadně mizí ještě teplý 🙂
Upeču, a nevím, jestli se s někým podělím.!
Vy jste hrozný, takový chutě mi dêláte…
Zdravím Jani a Lida.f. Zrovna jste mne zachránily. Potřebuji na zítra rychlý recept a vhodný pro kojící maminku. Přijede se nám představit vnouče číslo 5.
Taky zdravím a doufám, že koláč mladé mamince chutnal.
Ano, chutnal. Jen si hlídá kvůli kojení, co sní. K receptu – jelikož jsem asi praštěná, tak jsem do tvarohu žloutky dala zvlást a z bílků ušlehala sníh. Ale výsledek výborný.
Milé dámy, už tu slintám, jenom nevím, tady, co žiju, je k dostání pouze vaničkový tvaroh. Máte některá zkušenost, zda to jde i s tím? Možná, že by se pak mohlo vynechat to mléko. Jinak moc děkuji za Bramboračku, večer si moc ráda počtu a recepty i obrázky jsou mnohokrát lepší než v PŽ. Vyzkoušené a ne někde okopírované, utlackané a pak diletantsky vyfocené…
Dělala jsem koláč i z vaničkového tvarohu. Mléka jsem dala jen trošku, jen tak, aby se směs dobře roztírala.
Mléko nedávám vůbec,přidám cukr do tvarohu,trochu citr.šťávy a jde to krásně napatlat.
Já nedávám citrónovou šťávu, ale příště ji tam dám.