(3459) Kimchi III. (podle pana Josefa)

1 ks větší čínské zelí  (chtěl jsem dělat a zelí nebylo tak jsem vzal hlávku našeho, nakrájel asi 2×2 cm kostky a dvě minuty dal spařit do vařící vody aby trochu zkřehli a potom použil. Myslím, že u toho zůstanu.)
3 ks paprika červená
2 ks paprika zelená nebo bílá
4 ks ostré zelené papriky
2 PL  zázvor
2 ks bílá ředkev kulatá nebo 1 ks té dlouhé
6 -8 stroužků česnek
2 ks mrkve
1 PL rybí omáčka
4 PL  sojová omáčka
2 PL kimchi pastu (dá se koupit na netu)
1 svazek jarní cibulky
3 l vody
dvě plné lžíce soli
(v případě našeho zelí tu vodu dáme vařit, do vařící přisypeme sůl, ale tady jen jednu lžíci)

Jako první si osolíme vodu. Tak 3 litry vody a 2 až 4 polévkové lžíce soli a necháme rozpustit. Kdo chce, může ochutnat. Buď přidá sůl nebo vodu. Jak kdo moc solí.
Zelí omyjeme a nakrájíme.
Když máme rozpuštěnou sůl, přidáme zelí a necháme nejméně 6 hodin.
Připravíme si zeleninu. Očistíme a nakrájíme – mrkev nakrájíme na nudličky, ředkev, česnek, zázvor nastrouháme.
Zelí ocedíme, necháme okapat a ochutnáme. Kdyby bylo moc slané tak jej ještě několikrát propláchneme a naopak, kdyby bylo málo, tak přisolíme a s připravenou zeleninou promícháme.
Pořídil jsem si  fermentovací hrnce, jsou k nalezení na internetu a nejsou ani drahé. Pečlivě napěchujeme a uzavřeme. Necháme dva dny v teplejším místě, potom přendáme do chladu. Nemusí to být lednička, jen chladnější místo. U nás začínáme konzumovat tak asi po týdnu. Ochutnáme a pak už jen konzumujeme.

 

Poslal pan Josef. “ Je to recept po dlouhém zkoušení a vybírání, jak nám bude chutnat. Z mnoha receptů, které jsem četl a zkoušel, jsem se pokusil udělat ten co nám sedne a o ten se pokusím podělit. Fotka hotového se mně nepodařila asi proto, že mám fotoaparát pomalu starší než jsem sám. 🙂 “

Příspěvek byl publikován v rubrice Studená a dietní kuchyně. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: (3459) Kimchi III. (podle pana Josefa)

  1. IvaC napsal:

    Je s tím práce,ale je to dobré.jen jsem viděla Korejku jak do té pasty ,kterou si dělala, přidávala rýžovou mouku,tu jsem si pak doma umlela,ale ta bude asi v té kimči pastě.
    Ony dámy to ovšem dělají ve velkém,schází se na to a společně mají co dělat. Díky….

  2. Nella napsal:

    Tak o tomto jsem jen slyšela, ale nikdy nezkusila. Děláme si domácí kysané zelí, tak možná že nadešel čas na změnu. Dík za inspiraci.

  3. a.rena napsal:

    Já jsem párkrát ochutnala. Neříkám, že mi nechutnalo, ale obyčejné kysané zelí je lepší. Tak zase někdy u někoho ochutnám a stačí. Ale opět chválím pana Josefa za krásně popsaný recept. Kdyby mi dal ochutnat, nezlobila bych se.

  4. kvetula.v napsal:

    Já kimči ještě nikdy nejedla, takže jsem se nedokázala hecnout to vyzkoušet podle Evina receptu. Ale začátek by byl – koncem roku jsem si koupila malý (5l) zeláček a už máme vykvašené první vlastní zelí z „hrnce“ (občas jsem si dávala kvasit ve sklenicích). Tak třeba budou i jiné pokusy 🤔😎

  5. BOYE napsal:

    Kimčarára kim čim čim… Párkrát jsem ho dělala, ale většinou dostávala. Teď ho prodávám dva druhy, tak si bezuzdně nabírám v práci. Můžu říct, že v současnosti je to jedna z mých základních potravin. A nejraději ho mám s rýží. Já se asi měla narodit s šikmýma očima.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..