…aneb další varianta na recept 3051, tentokrát ne zbytková, ale čerstvě vařená. 🙂
1 brokolice
400 g žampionů
200 g rýže
anglická slanina, šunka, zbytky tepelně upraveného masa…
cibule
máslo + trochu oleje
nesolené oříšky (piniové, kešu, slunečnice…)
sojová omáčka
Ve vroucí osolené vodě krátce povaříme brokolici rozebranou na růžičky, scedíme, ale vodu si ponecháme. Rýži opereme a necháme okapat.
Na nepřilnavé pánvi nebo v silnostěnném hrnci na másle s trochou oleje do sklovita osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme očištěné pokrájené žampiony a orestujeme. Vmícháme pokrájené maso – při vege verzi můžeme vynechat- a spolu prohřejeme. Vsypeme rýži, zalijeme dvojnásobným množstvím vývaru a na velmi mírném ohni pod poklicí dusíme. Kontrolujeme, občas promícháme a v případě potřeby trošku podlijeme vývarem. Když je rýže skoro měkká, přimícháme brokolici, podle potřeby dochutíme sojovou omáčkou, posypeme semínky, promícháme, vypneme a na zbytkovém teple chvíli necháme, aby se chutě propojily a rýže došla.
Žampiony, brokolici, případně maso krájíme na velikost dle obliby. Jelikož zaléváme slaným vývarem a dochucujeme sojovou omáčkou, dosolujeme dle potřeby až úplně nakonec.
Poslala Květoslava: „Tento pokrm má nespočet variací a kombinací. U nás boduje i samotná brokolicová rýže jako příloha k masu.“
Květo paráda. Včera byla k obědu rychlovka v podobě kuřecí plátek a rýže s brokolicí.Ta kombinace je zajímavá .
Tvůj recepísek se mi líbí a ráda vyzkouším.
Už dlouho jsem nepožádala o zvzůreček…že by dneska? V případě, že to maso není drůbeží, bych ocenila malou mističku…😋
Byla to šunka od kosti, tudíž z prasátka, ale i když od oběda menší porce zbyla, do večera nějak vysublimovala – to bys tu musela být v poledne 😉😁
Dneska pro me ne, brokolice brekeke v jakékoliv úpravě 🫣. A tím samozřejmě netvrdím, že to není dobré.
Brokolice, žampiony, anglická slanina, to může být dobrota, pro mne ale s těstovinami.