(3472) Vepřová plec po bakoňsku II.

800 g vepřové plece
3 cibule (střední)
100 g slaniny
100 g vepřového sádla
2 lžíce sladké papriky (uzené)
180 g zakysané smetany
500 ml mléka  + 250 ml smetany na vaření
3 lžíce hladké mouky
500 g čerstvých žampionů (nebo 300 g sterilovaných)
sůl

Plec nakrájíme na větší kostky, to je tři až čtyři na porci, cibuli najemno, omáčka se necedí, tak aby nebyly kusy cibule, slaninu také nadrobno, žampiony když čerstvé, tak na kusy. Mléko, smetanu a zakysanou smetanu vyndáme z lednice, dáme do mísy, přidáme mouku, dobře rozšleháme a necháme stát, aby získala pokojovou teplotu, pak se nesrazí v omáčce.
Sádlo dáme rozpustit, přidáme slaninu, orestujeme, až začne vonět, přidáme cibuli, společně než zesklovatí, maso, orestovat, až se zatáhne ze všech stran, připravíme si hrnek vody, na maso dáme papriku, rychle osmahneme také musí zavonět a podlijeme vodou, jen tolik, aby paprika nezhořkla, krátce orestujeme, dolijeme asi půl litru vody a dusíme pod poklicí.
Po třiceti minutách, za občasného promíchání, se voda zredukuje, přidáme žampiony, provaříme a přes cedník nalijeme směs mléka, smetany a mouky. Přes cedník kvůli hrudkám. Osolíme a společně provaříme alespoň 10 minut, nesmíme cítit mouku. Maso je do měkka a šťáva zahoustne. Dochutíme solí a podáváme buď s nočky (halušky) nebo s bramboráčky.

Recept s povídáním máme od pana Josefa:  „V Maďarsku jsem jí jedl i jako plátky s haluškami,  ale je to jen o tom jak tam to maso dám. Jestli kousky nebo plátek. Ale mně vždycky když vykosťuji plec nebo nebo jiné maso vyskočí takové pěkné kousky.
K  této úpravě jsem se dopracoval sám, protože mně nikdo neřekl jak ho správně dělat, ale protože jsme si ho dávali často  (no prakticky pořád, když jsme byli v termálech),  tak jsem si ho zkoumal a udělal jsem ho takto jen jsem místo nočků dal bramboráčky.
Naprosto stejný postup je u Bakoňského vepřového plátku, jen maso se dává v celku, naklepané a je to kýta nebo pečeně, pak se ale dávají vždy halušky. Toto jídlo je z maďarské kuchyně, drobné úpravy a vylepšení si dělá každý kuchař sám, ale základ musí být stejný.
Možná bude výhrada k zátřepce, ale dělat zápražku nebo jiný způsob zahuštění je v tomto případě podle mně zbytečné, protože té mouky je málo a po provaření není cítit, ale to není nikde, když se dobře provaří.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: (3472) Vepřová plec po bakoňsku II.

  1. jarybarka napsal:

    Že jsem sem lezla!Od rána pochůzky a přišla jsem až teď domů.
    Hodila jsem zeleninu do vývaru Že budu dělat krémovou polévku a při čekání jsem nakoukla sem.
    Hlady se kroutím a tady taková dobrota.S bramboráčky!
    No nic jdu mixnout tu zeleninu…

  2. bozena.fialova napsal:

    Tuhle úpravu můžu v množství větším než velkém a dělám ji dost často. Jen místo žampionů světlé lesní houby a s houskovým knedlíkem. Maďaři nechť mi prominou. 🙂

  3. Devetapadesatka napsal:

    Tyhle recepty číst je vždycky labůžo. Jednak se člověk na stará kolena něco přiučí, druhak je to takový mlsný román.

  4. kvetula.v napsal:

    Josef nám tu, jako vždycky, dělá chutě😋. Tuhle úpravu neznám, nikdy jsem nejedla, ale vypadá to velmi lákavě. Dneska jsme koupili hezké plecko, ale nemám žampiony, ani světlé lesní houby a myslím, že to je důležitá inkredence, takže si na ochutnání musím chvíli počkat. Určitě budou jako příloha halušky. 😎

  5. Josef Senohrábek napsal:

    Děkuji že se Vám většinou moje recepty líbí a třeba i potěší. Krásný den přejeme.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..