(355) Starořímské šišky

250 g tvaroh měkký
200 g hrubá mouka nebo dětská krupička
med
mletý mák
olej

Staří římané sice neznali cukr, ale měli pusu stejně mlskou jako my v 21.století.
a tady je jeden z jejich receptů:

„Smíchej tvaroh s krupicí. Z toho udělej tolik šišek, a tak velikých, kolik jich chceš udělat. Vlož je do horkého oleje v kotlíku. Smaž je po jedné nebo po dvou, často je hůlkama obracej, smažené pak vytahuj, namaž medem, posypej mákem a podávej.“

Na koblihy má úplně stejný recept, jenom se smaží v proděravělé misce nebo sítu, které se potopí do horkého oleje.

Recept pro vás vyzkoušela: Jana Macůrková
Pozn: pokusné zvíře manžel to přežil a je to prý docela dobré.

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

6 komentářů: (355) Starořímské šišky

  1. BOYE napsal:

    Protože mým předkem nejspíš nebyl Caesar, ale s daleko větší pravděpodobností El Cid, dělám tohle: Kostka tvarohu, vrchovatá lžíce krupičky, 2 bílky (a někdy strouhnu kůru z citronu či limety). Zamíchat a nejlépe dvěma lžícemi (já nejčastěji lžící a prstem) vhazovat hrudky (noky) do oleje – jako koblihy. Těsto se nafoukne! Horké obalit v cukru – obyč, vanilkáč, skořicový… Já to mám ráda bez slazení. Nejlepší jsou horké, ale sní se všechno.

  2. BOYE napsal:

    Francizsko,
    když už jsme u toho sladkého: Včera mě vzal odpoledne kamarád na houby. Celé je to jinak. Houbové úlovky ve Středočesku ovlivňuje jistá Jana M., administrátorka podezřelého webu mykofágů a mykofilů, který se kryje předáváním receptů. Během hodiny a půl jsem měla asi třetinu košíčku (polovinu toho všeho tvořil kotrč), když mi zazvonil telefon. Jana. Po dobu hovoru jsem druhou rukou stále sbírala malé a zdravé houby. Od chvíle, kdy zavěsila, už ani ťuk! Tak rada, až zas půjdeš na lanýže: Brnkni té osobě, do druhé ruky nožík a začni sbírat. Udržuj hovor, dokud nebudeš mít dost. Jinak to asi nejde 🙂 🙂 🙂

  3. Katyp50 napsal:

    Hmmm, vypadá to zajímavě, asi někdy zkusím.
    Bez máku. Na ten jsem alergická.

  4. Jiřina napsal:

    Vypadá to moc pěkně, šišky jsou pěkně nafouklé, takže pokapat medem a obalit v mletém máku. Tak toto zkusím, jen co koupím mák.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..