(36) Rýžový salát s tuňákem

150 g dlouhozrnné rýže, 300 ml vody
špetka soli
150 g tuňáka v konzervě, dobře okapat trochu rozmělnit
100 g cukrových cibulek,  příčně překrájet na poloviny, 1 červená kapie                       nakrájet na jemné kostičky
2-4 sterilované okurky nakrájet na jemné kostičky2 polévkové lžíce Kapar, dobře okapat
6-8 polévkových lžic majonézy, případně připravit domácí celé vejce, 200 ml oleje, čajová lžička hořčice nejlépe Dijonské nebo obyč. Plnotučné, špetka soli a špetka pepřetrochu citrónové šťávy
1-2 polévkové lžíce bílého jogurtu
jemně sekaná petrželka případně i proužky kapie na ozdobení
salátové listy na ozdobení talíře – polníček, rukola, dvoubarevný salát apod.
k tomu celozrnné pečivo

Uvařit rýži a dobře v míse vychladit.
Mezitím si připravit tuňáka, cibulky, okurky, kapii – tu jsem nedala celou – část jsem ponechala a pokrájela na proužky –  na ozdobení.
Dále připravit zelené lístky na ozdobení – umýt a osušit, také nakrájet petrželku.
Potom připravit nebo namíchat majonézu s citr.šťávou a jogurtem.
Do rýže vmíchat tuňáka, cibulky, kapii, okurky, kapary a nakonec vmíchat majonézu. Nechat v ledničce dobře odležet nejméně 2 hodiny.
Servírovat na zeleně ozdobené talíře nebo do misek, ozdobit petrželkou a proužky kapie, k tomu plátky pečiva.

Recept poslala:  ladicin

Příspěvek byl publikován v rubrice Studená a dietní kuchyně. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

12 komentářů: (36) Rýžový salát s tuňákem

  1. raduna.ha napsal:

    Tož to je dobrýýýýýý. Zrovna jsem přemýšlela co udělat pro odpolední
    návštěvu. A je to tu. Všechno mám doma, myslím tím suroviny, kapary
    budou falešné z poupat medvědího česneku. Jen pro to zelené šáší musím
    do obchodu. Díky. Zdravím a přeji hezký den.☺

  2. devetapadesatka napsal:

    Bezva nápad na letní večeři ?

  3. Ivana napsal:

    škoda, že nejdou zvětšit obrázky. Ráda bych se podívala, jakou to má v závěru strukturu

  4. raduna.ha napsal:

    Je to dobrý, drží to. Dala jsem do miseček na ledový salát a do ledničky.
    Než přijde návštěva, tak ještě nazdobím ředkvičkama a paprikou.
    Ale do salátu jsem mrskla trochu víc okurek. Zdá se mi to tak lepší.

  5. ladicin napsal:

    Děkuji Vám hoky všem za komentáře.
    Nebyla jsem teď týden použitelná. Mám teď trochu víc učení.
    Zkouška z vaření je za 14 dní (teorie plus vaření nebo pečení podle receptu).
    Na fotky ještě jednou mrknu, ale v té rychlosti jsem ráda, že mi v kurzu dovolí fotit.
    Už mám přezdívku Paparazzi =) Mám různé recepty, jelikož se každý čtvrtek vařilo takřka celé menu. Tak nevím, co pro Vás všechny znalce dobrého jídla poslat.
    Pekla jsem si minulý víkend v Remosce naše Slovácké vdolečky, neb mi naše kuchyně chybí. V kurzu teď frčely recepty z rebarbory a recept Ratatouille. Některé názvy ani neumím nějak inteligentně si přeložit do češtiny. Všechny Vás moc zdravím a děkuji.

  6. ladicin napsal:

    Salát jsem do hnízdečka ze zelených listů dala jen lžicí, protože už nebyl čas (ten bere trochu to moje špionážní focení). Tady se hodně dělá ozdobné servírování přes vykrajovací kolečka, která jsou trochu vyšší a širší než naše klasická vykrajovátka cukroví. Nebo se použijí malé zapékací mističky, ze kterých se pak obsah vyklopí a mají tvar komínku.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..