1 kg králičího masa
(může být i ze staršího králíka při vyřazení z chovu)
1/2 kg vepřového bůčku
1 -2 králičí játra
sádlo
sůl
pepř
Králíka i játra dáme vařit do osolené vody, a přidáme k němu vepřový bok. Vaříme asi 3 – 4 hodiny. Vodu slijeme, maso
obereme od kostí, umeleme na masovém strojku a ještě rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka.
Dosolíme podle chuti, přidáme trochu pepře a přendáme do misky do lednice vychladit.
Téměř studené ještě přelijeme rozpuštěným sádlem (je to ochrana proti vysychání a paštika vydrží déle)
Autorka receptu: Jana Macůrková
Ty jsi taky dobračka – vyřazenej králík z chovu….
Já dělám paštiku jen z kuřecích jater, ale ta kupuju od farmáře. Jen hodím cibulku na máslo, na to játra, přidám větvičku tymiánu a tak tři jehličky rozmarýnu, osolím, opepřím, zarestuji, podliju maličko vínem (může být bílé i červené, nejlepší je portské), sundám z plotny, vyndám větvičky koření a rozmickuju ponorákem. Přiliju maličko šlehačky a zašlehám ( na cca 1/2 kila jater) půlku studeného másla. Přesunu do mističky, navrch zdobím buď tymiánem nebo rozmarýnem a zaliju vrstvičkou másla. Do paštiky lze přidat mandle, brusinky, ale my ji rádi „čistou.“ Tož tak. Králíky došli….
A co ty Králíky pod Králickým Sněžníkem? Ty tam jsou furtumfurt pořád!!
Hmmm a myslíš Jani, že by se z nich dala dělat paštička? 😉
Můj ex tam (v těch Králíkách) měl příbuzné – nějací Králíkovi , ale z těch by to asi taky nešlo 🙁
Otázka je, jak dlouho by se tito vyřazení museli vařit, jestli by to nebylo spíš tvrdé hovězí.???
Nojo, ale ty nejsou vyřazený z chovu. Nebo jooo?
Jéžišmarjá Králíky a v nich manželé Králíkovi – to je teda síla.
Já dělám paštiku jako devětapadesátka nebo z vepřových jater v kombinaci s bůčkem
Do té z kuřecích přidávám sušené brusinky nebo sekané mandle. Do té vepřové přidávám na kousky posekané křížaly z hrušek nebo z jablek. Ony krásně nasají, nabobtnají a propojí tu chuť. Je to vynikající, doporučuji zkusit. Kamarád má křížal hafo, protože si je dělá sám z vlastního ovoce.
Ta králičí vypadá naprosto luxusně.
Taky luxusně chutnala a už není a to jí bylo asi kilo. S těmi brusinkami a nebo mandlemi dělám čistě játrovou, masovou máme rádi čistou.
Jinak v těch Králíkách to ještě může být v ulici „Ke Kralickému Sněžníku“….???
Mi vždycky naskočí Inženýr Králík z Vrchní prchni . Takže jsme vždy pekli inženýra králíka ?