(368) Řepánky

700 g hladká mouka

2 žloutky + 2 vejce na potření
125 g másla nebo Hery
100 g cukru krupice
300 ml mléko
1 kostka droždí

Mléko ohřejeme, přidáme cukr, droždí.
Žloutky smícháme se zbytkem cukru, a rozpuštěným máslem. Přilijeme droždí rozmíchané v mléku a postupně přidáváme mouku až vznikne hladké nelepivé těsto. Necháme asi 40 minut kynout.

Náplň: 1 větší cukrová řepa, mletý mák.

Řepu očistíme, oloupeme a nakrájíme na větší kusy.
Vaříme asi 40 minut, až je řepa měkká.
Necháme vychladnout a nastrouháme na jemném struhadle.
Smícháme s mletým mákem (cukr není potřeba, řepa je
hodně sladká.

Těsto rozdělíme na menší kousky jako na buchty, plníme směsí řepy a máku. Tvoříme bochánky, které potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme na suchém plechu na pečícím papíře až je povrch řepánků červený.

Recept připravila: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

25 komentářů: (368) Řepánky

  1. Ivana P. napsal:

    Řepánky jsou skvělé, jediný problém je v poslední době sehnat tu cukrovou řepu :o)

  2. Devětapadesátka napsal:

    A s normální řepou by to nešlo? Kdyby se místo vaření upekla, aby byla sladká? Tady v okolí se kdysi pěstovala spousta řepy, pamatuju na babičky, které ji chodily okopávat, spousta obilí, hrachu, na který jsme chodili…. Dneska je všude jen ta pitomá smradlavá řepka a kukuřice. Jo, a tuhle znáte? Chlubí se agronom: Letos máme kukuřici jak telegrafní sloupy! Tak velkou? Ne, tak daleko od sebe!

  3. IvaC napsal:

    Zkusila bych,maminka o nich pořád básnila,ale kde vzít i kdybych chtěla krást.Dříve byl u nás v Modřanech cukrovar,na cestě bývaly popadané.Kolem Prahy bývala pole cukrovky,dnes-škoda mluvit,jak píše devětapadesátka jen ta kukuřice a řepka,sem tam brambory.Co se dá dělat,tak řepánky nebudou,taky to přežijem…….

  4. Katyp50 napsal:

    Já mám moc ráda nakládanou řepu, dělávala jsem jí každý rok. Vynikající jsem si kdysi kupovala v Polsku – takové malé kuličky to byly, lahodné…. fakt mňamka.
    Dobrá je i pečená v alobalu a poté pokrájená na tenoulinké plátečky, zakápnout olol a sypnout hoblinkami parmezánu – carpaccio.

  5. IvaC napsal:

    Zapomněla jsem dodat,že Semo je výrobce osiv,ne prodejce.

  6. lakysa22 napsal:

    Já od SEMO kupuju semínka květin…tak snad by měli i tu řepu…

    • BOYE napsal:

      Semo cukrovou řepu má. Cca 24 Kč. Chci vařit sirob a u nás řepa skončila už dávno, tak dám pár bulev na zahrádku. A taky nechám něco králíkovi a morčeti – i když těm zasadim i pár obyčejných, aby moc netloustli.
      Přes zimu chci zkusit baby greens (mimilupení) a i tu řípu cukrovou bych prubla. Nemáte s tím některá zkušenost?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..