1 větší králík celý
1 cibule
divoké koření – celý pepř, nové koření, tymián, bobkový list
kousek špeku
sůl
1 sklenici švestkových povidel
1 bal. perníku na strouhání
1 bal loupaných mandlí
1 bal rozinek
Králíka omyjeme a naporcujeme. Všechny imgredience až po sůl dáme do velkého hrnce zalijeme vodou a necháme vařit až je maso měkké.
Maso vyndáme, vývar přecedíme a vrátíme do hrnce. Přidáme švestková povidla a nešetříme jimi, rozvaříme, přidáme nastruhaný perník (pokud neseženete ten originál na strouhání – v Kauflandu mají perníkové pláty, 2 balíčky na 4 l omáčky a nemusíte ho ani strouhat). Nakonec přidáme rozinky a oloupané mandle (ty já nedávám) a dochutíme solí ev. šťávou z citronu.
Podáváme s houskovým knedlíkem nebo s krupicovým svítkem, moje děti to baštily i s vánočkou.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Ježkovy zraky, Ty s těma inženýrama nepřestaneš provokovat, co? Králíka na černo dělala manželova babička, byl nepřekonatelný. Jak ho dělala, nevím, ale v omáčce byly sušené švestky, ořechy, mandle a kostičky mrkve. Mohla jsem se ujíst. No co se dá dělat – nejsou inženýři, není babička a tak suším hubu.
Jen nepovídej, sušíš HOUBU, když už rostou i u vás… 🙂
Tak tohle pro mne nikdy! Jedla jsem jednou podobným způsobem připraveného kapra – maminka se rozhodla experimentovat o Vánocích. Další 2 dny jsem nebyla schopná pozřít cokoli jiného. I mateřské mléko šlo ven.
Jak kapra můžu v různých podobách, v téhle ale taky ne. Ale králík je fakt výbornej ?
Pokud znám recepty, tak kapr je to na modro, a přiznám se, že toho jsem také neměla odvahu vyzkoušet. Navíc já mám recept, kde ten kapr se podává nastudeno a to je mi odporné. Já rybu jedině zatepla. Nebo jako rybí salát, tam ano, studená ryba, ale s omáčkou ne. A to dělám ryby na 100 způsobů.
Ale jo, i kapr se dělá na černo. Na modro je v podstatě přelitý dost kyselou zálivkou, aby kůže „zmodrala.“ Jinak na studeno je výborný třeba v aspiku. Manžel ho dělá úplně fantasticky. A dává si tu práci, že vrství a skládá tak, aby to bylo i krásný. Mňam ?
Až bude dělat, tak poslat!!
Jasně ?
Přiznám se že nejím kapra na modro ani na černo.
Nevím jestli bych jedla králika tímto způsobem připraveného protože přísun králíků není.kupovat se mi nechce nějak nevěřím že by nám granulema živený ušák chutnal.