500 g tvrdý sýr (nejdřív jsem zkusil jen Eidam, potom napůl s Čedarem, a nakonec Eidam, Čedar a Gouda – všechno paráda)
2 vejce
strouhanka na obalení
olej na smažení
Sýr nastrouhat nahrubo, přidat dvě vejce a řádně promíchat. Pokud by to bylo řidší, tak malinko zahustit trochou strouhanky ale opravdu jen malinko.
Zamíchaný sýr si rozdělíte, já dělal takové kuličky a dáte na hodinku do lednice, vyndáte a vytvarujete a obalíte ve strouhance – jen ji tak namačkáte, prostě trochu přitlačíte a smažíte v rozpáleném oleji.
Recept pan Josef: „Neteče, netáhne se a je hodně dobrý i studený. Asi to někdo znáte, ale pro ty co ne – je to paráda. Já sem si myslel, že to prostě dělat nebudu. Přečetl jsem si kdesi recept a řekl jsem „Tohle ne“. Naštěstí moje žena, která mně zná dokonale, povídá „Budeš přemýšlet a nakonec vyzkoušíš, jinak nezjistíš.“ Tak jsem vyzkoušel a nejen to, já se i podělím a je mně to trapné, ale jinak už dělat nebudu.
U nás doma se dělaly kuličky, do těsta se ale nedávala celá vejce, ale jen bílky. Maminka to dělávala jako občerstvení pro návštěvu, ale i jako jídlo s bramborovou kaší. Musím to vyzkoušet v horkovzdušce, uvidíme, jak to dopadne. Dík za připomenutí
já zkusila do sýrového strouhaného hnízda vpašovat německej syreček (TO PRŮHLEDNÝ,MLÉČNĚ ZABĚLENÝ,BEZ ZÁPACHU), JEN JSEM TO TROCHU SÝPLA PAPRIKOU UZENOU… rozteklo se to po hnízdě a chutnalo to líp jak za studena…
Ze strouhaného sýra placičky někdy dělám.Ze zbyleho vejce po obalovaní řízků.
Když byli doma ještě synové (dávno tomu),musely být alespoň 2 placky jinak nastala bitva😊.
Vpřípadě,že zbylo málo vajíčka ještě jsem jedno rozklepla.
U nás doma stejnê – klukům vcelku, pro sebe nastroouhané zbytky – a výsledek? Placky zmizly první…
Jo, dávám si to se zakysankou..😋
Takto je to u nás s květákovýmí placičkami ….
Můj muž miluje smažený sýr a ja ho nerada dělám,ale tohle zkusím, placičky v jakékoliv formě mám moc ráda, děkuji za nápad……
To je bezvadná vychytávka, ppříště zkusím, páč máme smažák rádi.
Já jsem prozatím dělala jen placičky ze strouhaného sýra, strouhanky a vajíčka s troškou mléka. Smažák jako takový už se mi podařilo vychytat, aby nevytékal, ale studený už to není ono. Oba máme smažák rádi, takže určitě zkusím ze strouhaného sýra jen s vajíčkem. Pokud to klapne (čemuž věřím), taky už jinak dělat nebudu a trapné mi to ani trochu nebude. Díky za tip 😋😎
Smažák mám moc ráda, takže příště (velice brzy) budou tyhle placičky. Pane Josefe, díky. 🙂
Sweethearta posílá komentář:
Navštívila jsem Vás na Bramboračce.
Co jste mi připomněli, je smažený strouhaný sýr. Za to děkuji. Ten padl v zapomnění.
Jak jsem ho naposledy dělala:
Libovolný tvrdý sýr nastrouhám, přidám vejce, koření – sůl, pepř, grilovací koření nebo jakékoliv jiné, kurkumu, trochu strouhanky. Vše zamíchám, někdy do toho nakrájím šunku nebo uzené maso, obalím v trojobalu a usmažím . K tomu brambory, tatarku z jogurtu udělám, moderně se tomu říká dip. Ten dělám běžným postupem, také koření jaké kdo má rád.
Kdysi jsme často mívali podobný model. Do hromady strouhaného sýra krom vajec a trochy strouhanky ještě kus cibule a hrst petrtelky. Když nebyla petržel, tak klidně majoránku… Úplně jsem na to zapomněla, je třeba obnovit staré zvyky, zvlášť, když se mi množí vegežravci…
Klasický smažák nemusím, ale toto vyskouším. Vypadá to lákavě.
Vyzkoušela jsem, manžel byl nedůvěřivý a musel uznat, že je to paráda a zbaštil jich fůru, díky moc….