(3792) Smažený sýr ze strouhaného sýra

500 g tvrdý sýr (nejdřív jsem zkusil jen Eidam, potom napůl s Čedarem, a nakonec Eidam, Čedar a Gouda – všechno paráda)
2 vejce
strouhanka na obalení
olej na smažení

Sýr nastrouhat nahrubo, přidat dvě vejce a řádně promíchat. Pokud by to bylo řidší, tak malinko zahustit trochou strouhanky ale opravdu jen malinko.
Zamíchaný sýr si rozdělíte, já dělal takové kuličky a dáte na hodinku do lednice, vyndáte a vytvarujete a obalíte ve strouhance  – jen ji tak namačkáte,  prostě trochu přitlačíte a smažíte v rozpáleném oleji.

Recept pan Josef: „Neteče, netáhne se a je hodně dobrý i studený. Asi to někdo znáte,  ale pro ty co ne  – je to paráda. Já sem si myslel, že to prostě dělat nebudu. Přečetl jsem si kdesi recept a řekl jsem „Tohle ne“. Naštěstí moje žena, která mně zná dokonale,  povídá „Budeš přemýšlet a nakonec vyzkoušíš, jinak nezjistíš.“ Tak jsem vyzkoušel a nejen to, já se i podělím a je mně to trapné, ale  jinak už dělat nebudu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

14 komentářů: (3792) Smažený sýr ze strouhaného sýra

  1. Inka napsal:

    U nás doma se dělaly kuličky, do těsta se ale nedávala celá vejce, ale jen bílky. Maminka to dělávala jako občerstvení pro návštěvu, ale i jako jídlo s bramborovou kaší. Musím to vyzkoušet v horkovzdušce, uvidíme, jak to dopadne. Dík za připomenutí

  2. sharka.68 napsal:

    já zkusila do sýrového strouhaného hnízda vpašovat německej syreček (TO PRŮHLEDNÝ,MLÉČNĚ ZABĚLENÝ,BEZ ZÁPACHU), JEN JSEM TO TROCHU SÝPLA PAPRIKOU UZENOU… rozteklo se to po hnízdě a chutnalo to líp jak za studena…

  3. jarybarka napsal:

    Ze strouhaného sýra placičky někdy dělám.Ze zbyleho vejce po obalovaní řízků.
    Když byli doma ještě synové (dávno tomu),musely být alespoň 2 placky jinak nastala bitva😊.
    Vpřípadě,že zbylo málo vajíčka ještě jsem jedno rozklepla.

  4. IvaC napsal:

    Můj muž miluje smažený sýr a ja ho nerada dělám,ale tohle zkusím, placičky v jakékoliv formě mám moc ráda, děkuji za nápad……

  5. a.rena napsal:

    To je bezvadná vychytávka, ppříště zkusím, páč máme smažák rádi.

  6. kvetula.v napsal:

    Já jsem prozatím dělala jen placičky ze strouhaného sýra, strouhanky a vajíčka s troškou mléka. Smažák jako takový už se mi podařilo vychytat, aby nevytékal, ale studený už to není ono. Oba máme smažák rádi, takže určitě zkusím ze strouhaného sýra jen s vajíčkem. Pokud to klapne (čemuž věřím), taky už jinak dělat nebudu a trapné mi to ani trochu nebude. Díky za tip 😋😎

  7. bozena.fialova napsal:

    Smažák mám moc ráda, takže příště (velice brzy) budou tyhle placičky. Pane Josefe, díky. 🙂

  8. Haderach Kwisatz napsal:

    Sweethearta posílá komentář:
    Navštívila jsem Vás na Bramboračce.
    Co jste mi připomněli, je smažený strouhaný sýr. Za to děkuji. Ten padl v zapomnění.
    Jak jsem ho naposledy dělala:

    Libovolný tvrdý sýr nastrouhám, přidám vejce, koření – sůl, pepř, grilovací koření nebo jakékoliv jiné, kurkumu, trochu strouhanky. Vše zamíchám, někdy do toho nakrájím šunku nebo uzené maso, obalím v trojobalu a usmažím . K tomu brambory, tatarku z jogurtu udělám, moderně se tomu říká dip. Ten dělám běžným postupem, také koření jaké kdo má rád.

  9. BOYE napsal:

    Kdysi jsme často mívali podobný model. Do hromady strouhaného sýra krom vajec a trochy strouhanky ještě kus cibule a hrst petrtelky. Když nebyla petržel, tak klidně majoránku… Úplně jsem na to zapomněla, je třeba obnovit staré zvyky, zvlášť, když se mi množí vegežravci…

  10. hrabeboto napsal:

    Klasický smažák nemusím, ale toto vyskouším. Vypadá to lákavě.

  11. IvaC napsal:

    Vyzkoušela jsem, manžel byl nedůvěřivý a musel uznat, že je to paráda a zbaštil jich fůru, díky moc….

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..