(3813) Drůbky v rejži

drůbeží drůbky a kousky vařeného masa
vývar
máslo
hladká mouka
malá cibule
muškátový květ

Recept je podlevoční. Udělejte cibulovou jíšku barvy mléčných karamel, zalijte studeným vývarem. Drůbežím, ale lze i zeleninovým, nebo vodou (fakt v nouzi). Řádně provařte, ke konci okořeňte květem a do hotové omáčky dejte prohřát maso. Nakonec můžete přidat lesk jako blesk lžičkou studeného másla. Hotovo! Podávejte s rýží.

A protože to na obrázku vás možná překvapí, tak ještě tu rýži:
černá rýže
houby šitake sušené
hrášek
olej
Černou rýži pořádně propláchněte a namočte do teplé vody. Zároveň s houbami. Délka namáčení zkracuje dobu dušení. Takže klidně přes noc, ale stačí i hodina. Protože šitake má český název houževnatec jedlý a svému jménu dělá čest, doporučuju krájet až namočený.
Na dno kastrolu dejte nejdříve houby, stejně se vyštrachají nahoru, zasypte rýží, zalijte horkou vodou, posolte a dejte dusit do trouby. A trvá to déle, než bílá rýže. Tak s tím počítejte. Jakmile je rýže hotová al dente, pocákejte jí dvěma lžičkami oleje (může být ochucený) a vsypte hrášku množství dle libosti (sypu mražený, který na cedníku nechám povolit, aby okapal), zamíchejte, přiklopte a chvilku nechte dojít v chladnoucí troubě, nebo v peřinách.

Poslala (jak jste určitě nepoznali) BOYE: „Jasně, můžu to nazvat „drůbky s rýží“, ale tenhle název je u nás terminus technicus. Z drobů nedávám játra, pro ta se najde lepší využití. Když máte dobře ochucený vývar, není třeba ani pepřit. A kdysi jsem si myslela, že to vylepším přidáním smetany. Nevylepšila.“

 
Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: (3813) Drůbky v rejži

  1. sharka.68 napsal:

    teda černou rejži jsem ještě nepoužila, ale drůbky v rejži dělávala máma a já je jako holka milovala..tož díky Boyko za připomenutí,je čas je udělat….

  2. lakysa22 napsal:

    Jeßtě,, že je tam napsané m a s o. To dám a budu se tvářit, že na drůbky jsem zapomněla. Teď ještě ty houby a rejži. Teda Lucko, Ty mi dáváš!

  3. a.rena napsal:

    To je dobrá vychytávka na zbylé maso. A ta černá rýže, přiznám se, mě dostala. Belugu už jsem po letech vzala na milost, tak začnu v hlavě zpracovávat i tu rýži. Uvidím, jak dlouho mně to bude trvat. No, bílá to jistí, že.

    • BOYE napsal:

      Mě ty černý věci fascinujou. Belugu miluju od prvního pohledu i ochutnání. Rejže je skvělá, chuťově i vizuálně. Jen je třeba vymáknout tu dobu vaření – podle vlastní chuti. Neboj a jdi do ní. Já se te´d chystám na černý nudle. Ale protože jsou děsně drahý, hodlám zakoupiti sépiovej inkoust a udělat si vlastní.

  4. Devetapadesatka napsal:

    Vzhledem k tomu, že drůbky nejsou úplně v oblibě, beru na milost tu rejži. A ta je tady luxusní. Umím si k ní ovšem představit hezky vy pečené kuřecí stehýnko. To by taky šlo, ne? 😉

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..