(3817) Chlebíčková veka

Na dvě velké šišky odélce asi 45 cm a v průměru asi 12 cm budete potřebovat:

750 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
1 droždí
10 g cukru
3 kávové lžičky soli
6 polévkových lžic oleje
500 ml mléka
1 vajíčko na pomazání

Zpracujte klasické kynuté těsto a dejte aspoň na hodinu kynout. Těsto bude tužší, ale nelekejte se, bude to dobré. Pak vyválejte na plát podle toho, jak velkou veku chcete mít. Plát srolujte po delší straně, zaštípejte okraj po cele délce – dejte švem dospodu, přeneste na plech a nechte ještě aspoň hodinu kynout. Nakynutou veku pomažte rozšlehaným vajíčkem a pečte asi 0,5 hod. na 175 až 180°. Po upečení veku zakryjte složenou utěrkou, aby zůstala měkká a neměla kůrku.

Poslala Devětapadesátka: „Z tohoto množství se dají udělat i 4 veky, ale protože nemáme rádi malé chlebíčky, udělám z toho dvě velké.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: (3817) Chlebíčková veka

  1. lakysa22 napsal:

    Stačí kouknout na obrtàzek a je to jasné – Devětapadesátka! Ty chlebíčky vypadají excelentně – zvzůreček by nebyl??

  2. IvaC napsal:

    Vypadají excelentní,ale přiznám.se bez mučení ,raději koupím…

  3. a.rena napsal:

    Občas v nějakém záchvatu veku peču, je i dobrá, ale tak hezká ne. Tato Devětapadesátčina mě navnadila, tak při nejbližšé příležitosti se zase zkusím vytáhnout. Ovšem tak krásné chlebíčky nenazdobím ani omylem.

  4. kvetula.v napsal:

    Takhle se pozná milovnice chlebíčků. Komplet vlastní výroba, to je skvostné 😋😋
    Uložím si a třeba se někdy hecnu. Když dostanu chuť na chlebíčky, veka není k mání. Pokrátím, vyzkouším…
    No ale radši bych se nechala pozvat – je to pastva pro oči a šly by rovnou do ledvin 😋😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..